fbpx

100%-os gyomirtás teljes felületen sorközművelővel?

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 március 12.

Igen! Ma már ez is lehetséges

 

sorkozmuvelo

 

A Lemken idejében felismerte, hogy a vegyi gyomirtók használata a jövőben egyre korlátozottabbá válik. Az Európai Unió több országában már tiltott a glifozát-hatóanyag használata, mely új gazdálkodási gyakorlat bevezetésére készteti a gazdálkodókat. Praktikusan ez azt jelenti, hogy ha vegyi úton nem megy, akkor nincs más lehetőség, mint a mechanikus gyomirtás. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy eddig ez ne lett volna része a növénytermesztésnek. Csak az új helyzet új kihívást, más elvárásokat támaszt mindannyiunk felé. A mechanikus gyomirtást is lehet többféle pontossággal és precizitással végezni. Az, amit a Lemken a Steketee (ejtsd: Sztikití) megoldásaival kínál, az a 100%-os felületű mechanikus gyomirtás növényállományban.

 

sorközművelő

 

 

A Steketee név kevésbé ismerős Magyarországon, inkább csak a kertészek és biogazdálkodók körében ismert. A gyár több mint 50 éves múlttal rendelkezik (1969-ben alapították), teljesen a mechanikai gyomirtásra (sorközművelésre) specializálta magát. A munkaeszköz-kínálata rendkívül széles. Gyakorlatilag nincs olyan növényi kultúra vagy sortávolság, amelyre ne lenne tökéletes megoldás a Steketee-nél. Az elhivatottságukat a téma iránt mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a fejlesztések során a mechanikus kormányzású kultivátorokról elsők közt indultak el a kamera-kormányzott sorközművelők irányába. Ez a megoldás garantálja nekünk azt, hogy még nagyobb pontossággal tudjunk sorközművelést végezni. Később a technikai kihívások nem hagytak alá. A gyártó szerettet volna speciális megoldásokat, amelyeket az akkori kamerarendszer beszállítók nem tudtak teljesíteni. Így a Steketee 2007-ben előállt a saját fejlesztésű kamera rendszerével, és a hozzá tartozó monitor- és software-egységgel. Ez a fejlesztés azóta bebizonyította, hogy megérte vele foglalkozni, hiszen saját igények alapján, függetlenül képes a Steketee a gépeit fejleszteni. Ezáltal a piacon egyedülálló előnyre tett szert.

 

sorközművelő

 

A Steketee kamera egyedi és speciálisan sorközművelésre fejlesztett, ahogyan a monitorok és a software-rész is.

A mai világban, amikor lassan már az erőgépek zömében RTK jelvezérelt automata kormányzás van, felvetődik a kérdés, mi értelme külön kamera-vezérelt sorközművelőt használni. Hiszen az RTK-jelek +-2-3 cm pontossággal bírnak. Erre a praktikus válasz a még nagyobb pontosság elérésében van. Hiszen nem szeretnénk megműveletlen foltokat hagyni magunk mögött, továbbá a teljes felületű gyomirtás a cél, ahol nem fér bele 4-6 cm eltérés sem. A kamerarendszer segítségével minden esetben a beállított értéken, akár 2 cm(!) a sortól tudjuk vezetni a művelő elemeket. További előny, hogy nem függ a pontosság semmilyen külső körülménytől. A kamera sortávolságtól függően 1-5 sor felismerésére képes. Teljesen automatikusan működik. A rendszer képes több szín felismerésére (zöld, piros, kék, barna), ezáltal különbséget tud tenni a kultúr- és a gyomnövények közt. Körülményektől függően akár 2 kamera is felszerelhető. Így mindig stabil irányítást tudhatunk magunknak.

 

 

sorközművelő

 

Steketee terminál kezelőfelület mindenki számára érthető információkkal, könnyed beállítási lehetőségekkel. A terminálon nyomon követhető a valós idejű kamerakép, és minden szükséges beállítási paraméter.

További előny a Steketee mellett, hogy a rendszer reakcióideje villámgyors. Gyakorlatilag ez azt eredményezi, hogy akár 15 km/h sebességgel is tudja az elvárt precizitást tartani. A monitorok távdiagnosztikával ellátottak. Így a szervizrészleg bármikor segítséget tud nyújtani a gépkezelőnek a beállításokban, hibaelhárításban.

A kormányzás lehet a fent bemutatott kamera rendszeren felül még GPS vezérelt, elektro-hidraulikus kézi vezérelt, mechanikusan kormányzott, és kormányzás nélküli kivitel is elérhető.

A sorközművelő következő eleme a kormányzó váz egység (IC-Light). Ez egy paralelogramma-elven működő stabil elem, mely a tartó vázat (EC-Weeder) mozgatja oldal irányban. Ez az elmozdulás +-20 cm-es tartományon belül képes a sorkövetésre.

A művelőelemeket 3 különböző kialakítású kocsira tudjuk felszerelni. Ezek a kocsik is paralelogramma-felfüggesztésűek. A kocsik talajnyomását akár hidraulikusan is tudjuk fokozni, sőt Section Controllal GPS vezérelten a kocsik automatikusan kiemelődnek.

A fő váz (Profil váz) mérete a sorok számától függően változik. Fontos kiemelni, hogy itt is egyedi megoldást kínál a Steketee. Egy negatív szögű ék kialakításnak köszönhetően egyetlen csavar segítségével a kocsik stabilan rögzíthetőek, és a sortáv szabadon és fokozatmentesen állítható.

sorközművelő

Egyedi Steketee megoldás a kocsik speciális vázrögzítése. Egyszerű és stabil.

 

sorközművelő

 

A hazai körülmények közé a „Combi” névre hallgató kocsik illenek a leginkább. 20-80 cm sortávolságba illeszthetőek, a paralelogramma karok csapágyazott kivitelűek, így az élettartamuk hosszú.

 

sorközművelő

 

70 cm magas növényállományban is kényelmesen használhatóak. 3-5 kapával lehet szerelni. A kapák lehetnek rugós vagy fixen tartók. A hagyományos szántóföldi kultúrákban a lúdtalp, és az A kapák használata javasolt. Fontos a sorvédelem is, mely tökéletesen megoldott egy sorvédő tárcsa vagy lemez segítségével.

A sorközművelőn a leghátsó elem a gumi ujjas kapák adják. Gyakorlatilag ez a művelőtag lesz a felelős a sorokon belüli gyomirtásért. Soronként két forgórotor mérete a növényállományhoz igazodó. A gumis ujjak alatt található fém fogas rotor a talajjal érintkezve mechanikus forgásra kényszeríti az egységet, mely a gyomokat szinte „kisöpri” a sorok közül.

 

sorközművelő

 

 

Fontos megemlíteni, hogy a sorközművelés sikerét az adja, mikor kezdjük meg a munkát, azaz a kultúrnövény és a gyomnövények milyen fejlődési állapotban vannak. Érdemes minél korábban sorközművelni, amikor a gyomok mérete már elérte a 2-3 cm átmérőt. További befolyásoló tényezők a napszak és a megfelelően előkészített magágy kérdése is.

A Steketee kínálatban megtalálhatóak frontra, illetve hátsó függesztésű munkagépek, 2 méter munkaszélességtől egészen 27 méter munkaszélességig. Nincs olyan növény vagy sortávolság, amire ne lenne professzionális megoldásunk.

Érdekes videó itt:

 

Ha felkeltette érdeklődését a Steketee sorközművelő kultivátor megoldásai, kérem keresse a Lemken Hungária Kft munkatársait:

Szrnka Péter Kelet-Magyarország: +36/30-852-5787
Póczik Balász Nyugat-Magyarország: +36/30-748-5380

https://www.steketee.com/

sorközművelő