fbpx

Sulky XT 100 Econov

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 07.

Mindent tud, amit egy 21. századi eszköznek tudnia kell

Közel 2 ezer hektárnyi saját területen gazdálkodik Somogyvár térségében, 3 falu határában a Somogyvári Mezőgazdasági Zrt. Leginkább hagyományos szántóföldi kultúrákat: kukoricát, búzát, napraforgót és repcét termesztenek. Jancsekity Ferenccel még tavaly beszélgettünk, de ma is aktuálisak azok az információk, amelyeket a Sulky egyik vezérgépéről megosztott velünk.

Foglalkoznak még vetőmag-előállítással, hibrid napraforgóval és kukoricával, továbbá változó nagyságrendben végeznek gépibérmunka-szolgáltatást is. Az egyik telepükön szárítással és tárolással foglalkoznak, a másikon pedig a gépek és az iroda található. Itt fogadott minket Jancsekity Ferenc, a Somogyvári Mezőgazdasági Zrt. elnöke, hogy elmondja, miért választotta a Sulky XT 100 Econov vontatott műtrágyaszórót.

A katonás rendben tisztán tartott telepre érve azonnal látszik, hogy a géppark jelentős része az AXIÁL-tól érkezett. Jancsekity Ferenc elmondása szerint nagyon jó a kapcsolatuk a céggel, az elmúlt időszakban szinten minden évben vettek gépeket. Elégedettek a szolgáltatással, a szervizzel és a kaposfői telepen dolgozó szakemberekkel is. Jancsekity Ferenc már 22 éve dolgozik a cégnél, aminek 10 éve a vezetője. Arra a kérdésre, hogy miért szereti a gazdálkodást, így válaszolt: „Az egyik legfontosabb, hogy nagyon jó szakemberek vesznek körbe, akikkel öröm együtt dolgozni. A munkahelyi légkör remek, a kapcsolatok a bizalmon alapulnak, mindent meg lehet beszélni egymással. A vállalkozásunk feladatait 36 állandó munkatárs látja el, akik helybéli dolgozók. Ezt a munkát csak az tudja elvégezni, aki szereti a mezőgazdaságot”.


Sulky XT 100 Econov vontatott műtrágyaszóró

Az idei szezon eléggé vegyes képet mutatott – mondja a szakember –, a repce ugyan nagyon jól indult, de nem jól zárt. Bár nagyon odafigyeltünk a növényvédelemre, a kártevőnyomás, többek között a repcebolha miatt az elmúlt évek egyik legrosszabb termését takaríthattuk be. A 3 tonnás hektáronkénti átlag ezeken a területeken túl kevés, magasabb volt a növény termesztésének önköltsége, mint a bevétel. Emiatt sok környékbeli termelőtől hallom, hogy felhagy a repcével, mert második éve vagy nullás, vagy mínuszos egyenleget értek el vele. A búzát nagyobb területen, nagyjából 700 hektáron vetettük, ami az elmúlt években 7-8 tonnát hozott hektáronként. Idén viszont alulról súroltuk a 7 tonnát, ami azért nem jó, mert növény az egész vegetáció alatt jól nézett ki, de az aszályos tavasz sajnos megviselte az állományt. Egy részét augusztusban értékesítettük, viszonylag jó áron, 50 feletti árszinten. A többi eladásával még kivárunk, reméljük, hogy tavasszal legalább ilyen árakon tudunk túladni rajta. A napraforgóra nem vagyok büszke. A növény idén a legrosszabb homokos területekre került, nagyon sok vadkár érte, és 3 tonna alatti termésátlagot tudott hektáronként.

A kukorica betakarítása az interjú készítése után még néhány napig tartott, a termésátlag tavalyhoz hasonlóan 10 tonna felett alakul, ám a jövedelmezőség elmarad az elmúlt évitől. Ennek az az oka, hogy az inputanyagok tavaly lényegesen olcsóbbak voltak, és az sem mellékes, hogy a 2018as kukoricát 13-as vízzel arattuk le, idén viszont 18-20-as értéket mutatott. Szerencsére a búza és a kukorica esetében sem volt toxinproblémánk, a termékek minősítésekor jócskán a határérték alatti eredményeket mértek.”

A telepen körbejárva Fendt nagytraktorokkal, CLAAS LEXION kombájnokkal, Sulky műtrágyaszórókkal, Berthoud hidas permetezőkkel, kis és nagy Monosem vetőgépekkel, Horsch Tiger LT nehézkultivátorral, Pronto vetőgéppel, Joker rövidtárcsával, Oehler pótkocsikkal, FRAKOMB kompaktorral, FRAROLL vontatott hengerrel és Manitou rakodógépekkel is találkozunk.

„Minőségi munkát csak megfelelő gépekkel lehetséges végezni. Úgy gondolom, hogy a jövő mindenképpen a helyspecifikus gazdálkodásé, de ez nálunk még nem állt össze egy teljes egésszé. Ám minden gépvásárlásunknál törekszünk arra, hogy ez a későbbiekben megtörténhessen” – mondta Jancsekity Ferenc.


Jancsekity Ferenc, a Somogyvári Mezőgazdasági Zrt. elnöke


A gép használatát nagyon könnyű megtanulni, és a beállítások is logikusak

„A Sulky XT 100 Econov vontatott műtrágyaszórót tavaly vettük, a döntést hosszú előkészítés után hoztuk meg. Nagyon sok gépet megnéztünk és összehasonlítottunk a kiállításokon, és azért döntöttünk a Sulky mellett, mert megbízható és rendkívül jó az ár-érték aránya. Továbbá a gép függesztett változatai már évek óta jól teljesítenek a Somogyvár környéki tábláinkon. A vásárlásnál nekem nemcsak az ár és a kinézet számít, hanem az is, hogy ki forgalmazza. Így tehát hiába kecsegtetnek egy jobbnak tűnő ajánlattal, ha ahhoz a szerviz és szolgáltatás nem biztosított. Mi nem veszünk ilyen gépeket. Ekkor került előtérbe a Sulky, melynek termékmenedzsere, Lisz Péter mindig lehetőséget biztosít arra, hogy alaposan tájékozódjunk a kiszemelt gépekről. Az XT 100 Econov másfél éves ittléte óta nagyon kedvezőek a tapasztalataink. Míg korábban a műtrágya kijuttatása egy jelentős feladatnak számított, most a munkacsúcsok közben szinte észre sem vesszük, hogy trágyaszórás van, mert olyan hatékonysággal és gyorsan dolgozik. A gép anyagmegtakarítása is kiváló, akár 15 százaléknyi műtrágya felesleges kijuttatásától is megkíméli a gazdát. A gép használatát nagyon könnyű megtanulni, és a beállítások is logikusak. Aki látta a Sulky szórásképét, az meggyőződhetett róla, hogy ez a piacon kapható gépek egyik legjobbja. Nagyon precízen szór, és a megvásárlásával megtettünk egy fontos lépést a precíziós gazdálkodás felé. Az automatikus szakaszvezérléssel többé nem kell arra figyelni a táblaszélnél, hogy ne szórjunk még egyszer rá a területre, mert a rendszer a GPS-jel alapján lezárja magát.

A gép mindent tud, amit egy 21. századi eszköznek tudnia kell, ráadásul tovább is fejleszthető. A gépre akár csigás kijuttató is felszerelhető, amivel 5 százalék alatti nedvességtartalmú por vagy hamu kiszórására is alkalmassá válik. Az ötlapátos tányérok felszerelésével pedig ömlesztett nedves anyag kijuttatására is van lehetőség. A piacon egyedülálló rugózott vonórúd biztosítja azt, hogy az akár 1015 kilométeres óránkénti sebességű műtrágyaszórásnál is folyamatosan egy síkban maradjon a szórótányér. A napi teljesítményével is elégedett vagyok: alapműtrágyából 2-3 mázsát juttatunk ki 1 hektárra, ezzel simán végzünk 150 hektárral egy nap alatt, még úgy is, hogy a rakodás a telepen történik. A fejtrágyából 1-1,5 mázsát szórunk ki hektáronként, így a napi teljesítmény 200 hektár felett van, ami igazán meggyőző. Semmiféle műszaki gondunk nem volt vele, így az elmúlt évek egyik legjobb döntésének tartom a gép megvásárlását.”

Axiál Híradó