fbpx

Minőség és mennyiség záloga a precíziós technológia

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 14.

A piac által elvárt minőség és mennyiség előállítását teszi lehetővé a precíziós mezőgazdasági technológia, és csökkenti a termelés kockázatait – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az RTK Korrekciós jel szolgáltatás elindításán Gödöllőn.

 

Mezőgazdasági precíziós technológia
A precíziós technológiával csökkenthető a környezeti terhelés is (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A felhalmozódott tudást elemezni tudjuk

A precíziós mezőgazdasági eszközök és módszerek alkalmazása azt jelenti, hogy az összes rendelkezésünkre álló információt, a hagyományos ökológiai tudást és az évszázados gazdálkodási hagyományokat is elemezni és kezelni tudjuk.

A helyspecifikus mezőgazdasági műveléssel csökkenteni lehet a vetési átfedést, valamint mérsékelni lehet az üzemanyag, a műtrágya, a növényvédőszer, illetve a vetőmag mennyiségét is. Nagy a modern technológiát alkalmazó gazdák és a szakemberek előtt álló lehetőség, komoly adatvagyon áll már most is rendelkezésére, amit hatékonyan kell kamatoztatni.

 

Az RTK módszer

A digitális mezőgazdaság infrastrukturális hátterének egyik alappillére az országosan elérhető, nagy pontosságú helymeghatározást biztosító, geodéziai célra alkalmas, valós idejű technológia az RTK módszer. Az idén augusztusban indult szolgáltatás mind a négy, Magyarország felett elérhető műholdas helymeghatározó rendszer jeleit továbbítva működik.

Az innováció használata számos alkalmazási területen megkönnyíti az elvégzendő munkát. Különösen igaz ez a mezőgazdaság területén, ahol a centiméter pontos gépi navigáció a megművelni kívánt területen sok idő, energia, emberi erőforrás és költség megtakarítását teszi lehetővé.

 

Mezőgazdasági precíziós technológia
A célzott alkalmazás csökkenti a kijuttatandó input anyagok mennyiségét (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A mezőgazdasági precíziós fejlesztéseket támogató pályázat

Nemzetünk jövője szempontjából rendkívül fontos a magyar vidék gazdaságának és erőforrásainak megőrzésén túl annak megújítása is. A célunk éppen ezért egy tudásalapú, innovációra építő, versenyképes és sikeres agrárium megteremtése.

Ezt szolgálja a nyáron meghirdetett mezőgazdasági precíziós fejlesztéseket támogató felhívás is, melyre eddig csaknem 2300 darab kérelem érkezett, több mint 173 milliárd forint támogatási igénnyel.

A pályázati lehetőség 2021. szeptember 20-ig még nyitva áll a gazdák előtt.

 

Forrás: AM, Sajtóközlemény