fbpx

Használt sütőolaj, állati zsiradék – így készül a biodízel

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 17.

Új technológia a MOL-nál: a gyártás során, a fosszilis alapanyaggal együtt dolgozzák fel a biokomponenst helyettesítő mezőgazdasági termelésből származó, újrahasznosítható anyagokat, így jön létre most már a biodízel.

 

Bioüzemanyag-termelést indított a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban

A MOL-csoport bioüzemanyag-felhasználóként az elmúlt évben több mint 500 ezer tonna bioüzemanyagot (bioetanolt és biodízelt) vásárolt – a korábban alkalmazott technológiának megfelelően – bekeverésre.

Az új beruházással elkezdtek fenntartható dízelt gyártani a Mol-csoporton belül, ennek előnyei: fenntarthatóbb üzemanyagot állítanak elő; a mezőgazdasági termékekből származó hulladék újrafeldolgozásával pedig segítik a körforgásos gazdaságot.

 

Állati zsiradékból biodízel
Agrártermékek újrahasznosítását teszi lehetővé a MOL (Fotó: MOL)

A MOL frissített stratégiája: 2030-ig több mint 100 ezer tonna bioüzemanyag

A Dunai Finomítóban megvalósított bioalapanyag-feldolgozó eljárás során az agráriumból származó növényolajat, használt sütőolajat és állati zsiradékot is használhatnak. A kőolaj és a bioalapanyag közös feldolgozása eredményeként a gyártott gázolaj részben megújuló lesz. Fontos kiemelni, hogy az így előállított üzemanyag minősége nem változik a kőolaj alapú dízelhez képest. Előnye, hogy lehetséges további biodízel komponens bekeverése a dízel szabványban meghatározott maximális 7 térfogat-százalék mértékig, tehát az eljárás lehetővé teszi a gázolaj biorészarányának növelését.

 

2021. óta folynak a kutatások

A MOL közleményében kiemelte, hogy a Pannon Egyetem kutatási eredményeit alapul véve a cégcsoport 2012-ben kezdte meg a kutatás-fejlesztési munkát, amelynek során meghatározták a feldolgozható alapanyagok típusait és minőségi elvárásait. 2018-ban indult beruházás során kialakították az új bioalapanyagok fogadásához, tárolásához és feldolgozásához szükséges infrastruktúrát.

 

Az új eljárás próbaüzeme tavaly márciusban kezdődött

A gyártott biokomponens szén-dioxid-megtakarítása jelentősen jobb, mint más, hasonló alapanyagból készülő egyéb biodízeleké. A fejlesztés évente 200 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, annyival, mintha egy Debrecen méretű város csak napenergiát használna fűtésre.

A MOL nem áll meg itt, célként került meghatározásra, hogy a továbbiakban fokozatosan növeljék a hulladék és melléktermék típusú alapanyagok körét, tovább csökkentve ezzel üzemanyagok szén-dioxid lábnyomát.

 

Használt sütőolajból biodízel
A MOL is törekszik a körforgásos gazdálkodásra, gyártási folyamata kapcsolatot talált a mezőgazdasághoz (Fotó: MOL)

 

A következő öt évben a MOL egymilliárd dollárt költ új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható projektekre, hogy a kelet-közép-európai régió kulcsszereplőjévé váljon a körforgásos gazdaságban, és 2050-re közelebb kerüljön a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási célhoz.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc