fbpx

Syngenta: nem indult jól az év a paradicsomtermesztőknek

Írta: - 2014 május 12.

Syngenta: nem indult jól az év a paradicsomtermesztőknekBudapest, 2014. május 9., péntek (MTI) – Az év a kedvező időjárási viszonyok ellenére sem indult jól a paradicsomtermesztőknek, az árak estek és április végére nehezen értékesíthetővé vált a termés, az export elenyésző mennyiségű, az importtal azonban szinte egész évben versenyeznie kell a hazai termelőknek a piacon – áll a növényvédőszerek és vetőmagvak forgalmazásával foglalkozó Syngenta Kft. MTI-hez eljuttatott legfrissebb ágazati elemzésében.

A paprika piaci viszonyai kedvezőbben, a tavalyihoz hasonló árakon értékesítik a termést a gazdák.

A fogyasztói tudatosság adhat okot némi optimizmusra, észrevehetően többen keresik az ízletes magyar zöldségeket – hangzott el a közlemény szerint a Syngenta és az Árpád Agrár Zrt. pénteki szentesi rendezvényén, ahol több mint száz paradicsom és paprika termelőnek szakmai előadásokon vázolták az ágazat helyzetét, a technológiai lehetőségeket.

A friss hazai paprika és paradicsom túlnyomórészt hazai pultokra kerül, a paradicsom exportja elenyésző a megtermelt mennyiséghez képest. Paprikából a kápia adja az exportra kerülő áru túlnyomó részét. Ezzel szemben az importtal szinte egész évben számolniuk kell a termelőknek.

A kereskedők szempontjai azonban nem mindig esnek egybe a magyar termelők érdekével, ha olcsóbb terméket kínálnak Hollandiából vagy Lengyelországból, akkor azt fogják árusítani, még ha az gyengébb minőség is a hazainál – hangsúlyozták.

A fogyasztókban tudatosítani kell, hogy a hazai termelő által előállított zöldség frissen, gasztronómiai és táplálkozástani értékeiből szinte semmit nem vesztve kerül a piacra. Nem utazik még szinte éretlenül napokig Európa országútjain, hanem a lehető legrövidebb idő alatt a fogyasztó asztalára kerül – teszik hozzá.

A közlemény szerint az ágazat nagy kitörési pontja lehetne, ha a hazai fogyasztás nőne, mert a mediterrán országokban évente átlagosan elfogyasztott 30 kilogrammnyi paradicsomhoz és paprikához képest itthon alig a felét eszik meg. A magyar paradicsom- és paprikatermelők megélhetésének kulcsa, ha megbízható technológiával folyamatosan jobb minőségű árut állítanak elő, mint külföldi versenytársaik.

Magyarország a hajtatott paradicsomtermesztés megközelítőleg 410 hektáron, paprikatermesztés pedig 1000 hektáron zajlik. A termésátlag a paradicsom esetében négyzetméterenként 10-55 kilogramm, paprikánál négyzetméterenként 10-25 kilogrammra tehető, függően a termesztés technológiai színvonalától. Az elmúlt évben a gazdálkodók 138 ezer tonna paradicsomot és 170 ezer tonna paprikát termeltek, főként a Dél-Alföldön – ismerteti a közlemény.

MTI 2014. május 9.