fbpx

Öt fontos kora tavaszi teendő a kertben

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 február 28.

tavaszi munkák

A tél felszámolása

A kora tavaszi munkák első feladatai közé tartozik száraz falevelek, növényi részek eltakarítása. Vezeték nélküli, beépített akkumulátoros fúvógép segítségével könnyen összegyűjthetjük a gyepről és a bokrok alól a lehullott lombot és száraz növényi részeket. A fagyra érzékeny, télen letakarást igénylő növényeket szabadítsuk ki téli álmukból, és vizsgáljuk át tüzetesen, történt e rajtuk fagykár, száradás! A sérült részeket metszőollóval vágjuk le!

Metszés és gondos ápolás

Nézzük át fáinkat, bokrainkat és a tél folyamán elszáradt vagy elfagyott ágakat vágjuk le! Ugyanígy járjunk el a sérült növényi részekkel is! A vékonyabb, zöld ágakat könnyen metszhetjük metszőollóval, viszont a vastagabb, elszáradt ágakhoz egy bizonyos vastagság után már akkumulátoros fűrész ajánlott.

A gyep gondozása és a talaj szellőztetése

A tökéletes pázsithoz nem elég a rendszeres fűnyírás, a gyepszellőztetés is elengedhetetlen. A gyepgondozást a fűnyírással kezdjük, amikor már nem fagyott a talaj, és már éjszaka sem várhatók fagyok! A gyepszellőztetés az egyik legfontosabb feladat, amit el kell végeznünk a tavaszi kerti munkák során.

Komposztáljuk, amit lehet!

A fáradhatatlan munka gyümölcse nemcsak az újjászületett kert, hanem a rengeteg zöldhulladék is, amely kincset ér. A levágott vesszőket, ágakat kerti aprítógép segítségével vágjuk apró méretűre, jelentősen csökkentve ezzel a hulladék térfogatát. A komposztálás jó a kertünknek, a pénztárcánknak és a környezetnek is. Ha komposztálunk, akkor nem kell elszállíttatnunk a keletkező zöldhulladékot, sőt, a kezdés után már egy évvel értékes, tápanyagban gazdag humuszt kapunk. „Persze nem szabad mindent válogatás nélkül beledobálnunk, de a kertben keletkező hulladékok közül szinte bármit, valamint a konyhai hulladékok közül kávézaccot, teafiltert, gyümölcs- és tojáshéjat is. Fontos azonban, hogy ne dobjuk bele főtt-sült étel maradékát, állati maradványokat, gyógyszereket és nem lebomló dolgokat, illetve dió és vadgesztenye levelét, mert ez az utóbbi kettő lassítja és gátolja a bomlási folyamatot” – hangsúlyozzák a szakértők.

A falfelületek, kerti bútorok lemosása

Bátran terjesszük ki a tavaszi nagytakarítást a négy falon kívülre is! A hó és jég olvadásakor felszínre kerülhetnek a hótakaró alatti saras-fagyott foltok, amelyek makacsul tapadnak a szép kerti járólapokhoz, a ház oldalához, és rosszabb esetben a kerti garnitúrákhoz. A STIHL hideg vizes magasnyomású mosói minden kültéren előforduló felületen alkalmazhatók a kocsibejárótól kezdve a cserepeken át a kerti bútorokig.