fbpx

Syngenta: Vegyes érzelmek a szőlőterületeken – nehéz év a 2012-es?

Írta: Szerkesztőség - 2012 szeptember 05.

A szakértők szerint idén elmarad a rekord termés

Februárban az extrém alacsony hőmérséklet hatására jelentős fagykár sújtotta az ország déli és középső részét. Sok helyen szinte a teljes ültetvény elfagyott, s az újratelepítés, a törzsek felnevelése jelentős kihívások elé állította a szőlészeket. Ezzel szemben az ország észak-keleti részén – ahol kisebb mértékű volt a fagykár – terméskilátásokkal rendelkeznek a gazdák.

 

Jó termés ígérkezik a Syngenta termékeivel kezelt ültetvényeken

 

A 2012-es év változékony időjárási körülményei ellenére július végéig sem a peronoszpóra, sem a lisztharmat nem okozott jelentősebb problémát.

Azonban a hónap közepétől beköszöntő esős, változékony időjárás hatására már helyenként megjelentek a peronoszpóra fertőzések, de jelentős gazdasági kárt nem okoztak.

Az idén jellemző szinte trópusi záporokkal gyakran jég is hullott, nem kis gondot okozva ezáltal a gazdáknak: ezeken a jégverte területeken többször is kellett permetezni.

A sérült bogyók fokozott odafigyelést igényelnek, mert megjelenhetnek a botritisz tünetei, így szüret végéig több növényvédelmi kezelés is szükséges lehet.

Ez lesz a legnagyobb kihívás a szőlőtermelők számára a betakarításig – hangzott el a Syngenta „Miről mesélnek a fürtök?” című rendezvényén.

A villányi Sauska Borászatban megrendezett esemény több mint 50 helyi szőlész, borász és szakember részvétele mellett zajlott.

A gyakorlati bemutatóval és konzultációval kiegészített találkozón a Syngenta Kft. jövő évi új növényvédelmi technológiai ajánlatával ismerkedhettek meg a résztvevők.

 

A jó termés kulcsa a megfelelő időben és a megfelelő készítménnyel végzett védekezés.

A Csányi Pincészet ültetvényeiben tesztelték a Syngenta Kft. új, innovatív gombaölőszerét a Dynalit, amely rendkívül hatékony a fürtöket és leveleket károsító lisztharmat betegség kezelésében.

A lisztharmat elleni védelmi stratégia új készítményének eredményességéről a területbejárás során személyesen is meggyőződhettek az érdeklődők.

A botritisz fertőzés megelőzésére pedig a nagy hatékonyságú Switch-et használták a technológiában.

A 2012-es év tapasztalatait Dr. Gabi Géza a Tolnai Megyei Kormányhivatal NTI igazgatóhelyettese foglalta össze, amely csak látszólag volt könnyű: a számos új kihívást rejtegető idei év tapasztalatait mindenképpen érdemes lesz kamatoztatni a jövőben.

A nemzetközi szabályozásban tapasztalható pozitív trendek szintén kedveznek a minőségi bortermelésnek: az EU piacszabályozási reformja befejeződött, stabilizálódni látszik a termőterület.

Nő a kereslet a jó minőségű, egészséges bor előállításához szükséges alapanyag iránt.

Intenzív fejlődés tapasztalható Európa szerte a szőlőtermesztésben: az új telepítésű ültetvényeknél az innovatív növényvédelmi technológiák mellett a gépesíthetőségi szempontok is kiemelt figyelmet élveznek – évről-évre csökken a kézi munka aránya az ültetvényekben.

„Az egyre élesedő versenyben csak azok tudnak piacon maradni, akik hozni tudják a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő minőséget – ez pedig csak folyamatos fejlesztéssel és befektetéssel lehetséges” – szögezte le a rendezvény összegzéseként Nádudvari Éva, a Syngenta szőlészeti szakértője.

 

A Syngentáról

A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 26.000 munkatársa van.

Elkötelezett céljuk, hogy életre keltsék a növényekben rejlő lehetőségeket.

Világszínvonalú tudományos eredményeik, globális hálózatuk, és partnereik iránti elkötelezettségük képessé teszi őket arra, hogy növeljék a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvják környezetünket.

További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.

 

Dudás Ervin