fbpx

Szabaduljunk meg konyhakertünk nemkívánatos állataitól!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 15.

A konyhakertészek számára két dolog tud igazán nagy bosszúságot okozni. Az egyik, amikor az időjárás megtizedeli a termést, a másik pedig, amikor a kártevők teszik ugyanezt. A mostani cikkben három gyakori, a kert szempontjából kártékony állatot nézünk meg: a csigát, a levéltetvet és a vakondot.

 

Csiga

A meztelencsiga tavasztól jelent fenyegetést a kertre. Leginkább a friss hajtásokat, az árnyékliliomot, a salátákat támadja meg, de valójában mindenbe szívesen belekóstol, ami az útjába kerül. Éjszaka bújik elő, látogatását nyálkás nyomvonala és harapásnyomok jelzik. Ha meg szeretnénk tőlük szabadulni, csapdát állíthatnunk nekik vagy éjszaka össze is szedhetjük.

Mivel nem kedvelik a rezet, hatásos lehet az is, ha rézszalagot teszünk a virágágyások és cserepek köré. Egyes növények – mint az izsóp, a fokhagyma és a zsálya – is segíthetnek a hívatlan vendégek távoltartásában.

Levéltetű

A friss zöldellő levelek és a bimbók lakói a levéltetvek, amik a megtámadott leveleken szabad szemmel is láthatók. Társasan telepednek meg, és növényi nedvekkel táplálkoznak, minek következtében a növények anyagcseréje felborulhat, az érintett részek pedig eldeformálódhatnak.

Sok természetes ellensége létezik, mint a katicabogár, a fátyolka, számos pókfajta, a cinege és a pinty. Megjelenésük elkerülhető levendula, borsikafű, fokhagyma, koriander és metélőhagyma ültetésével.

 

Vakond

A vakondról azt szokták mondani, hogy valójában nem kártevő, csak károkat is képes okozni. Jó barát abban a tekintetben, hogy sok kártevőt megeszik, így például előszeretettel fogyaszt lótücsköt, drótférget és cserebogár pajort. Ellenség azonban akkor, amikor kidönti a palántákat, aláássa a veteményest, és alagutakat képez. Többféle módon védekezhetünk ellene: különösen hatásosak azok az eszközök, amik a kifinomult hallására és szaglására hatnak. Remek zajkeltő lehet például egy lelógatott szélcsengő, de szakboltokban kaphatók különféle szagos riasztók is, melyekkel elűzhetők a vakondok.