Számos módon terjed a ToBRFV vírus

Borítókép
A ToBRFV vírus okozta elváltozások eladhatatlanná teszik a paradicsomot.

2018 végén egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a szakma és a hatóság látóterébe, a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). A könnyen terjeszthető, számos módon terjedő vírus okozta elváltozások eladhatatlanná teszik a termést.

A fertőzési kockázat csökkentése érdekében számos óvintézkedést tehetünk, amik közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, valamint a termesztés és forgalmazás során az általános higiénia betartása, a használt eszközök, göngyölegek alapos fertőtlenítése.

A tobamovírusok csoportjába tartozó ToBRFV vírust Európában először 2018-ban észlelték Szicíliában és Németországban. Magyarországon még nincs tudomás az előfordulásáról. A kórokozó, mint potenciális veszélyt jelentő károsító, 2019 elején felkerült az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) figyelemfelkeltő listájára. A ToBRFV különösen azért jelent veszélyt, mert nem csak szaporítóanyaggal és terméssel terjed, hanem mechanikai úton, érintkezéssel, az eszközök és tárgyak felületén is fertőzőképes marad.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet, hogy közös érdekünk a ToBRFV vírus gyanújának észlelése esetén annak bejelentése a megyei kormányhivatalnál. A ToBRFV vírusról, annak tüneteiről és terjedési módjáról, valamint a hatékony óvintézkedésekről a Nébih honlapján olvashatnak további információkat.

Tartalom közti banner a cikk végére
no