fbpx

Szántás, ahogy a Lemken csinálja: Lemken Juwel ekecsalád

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 31.

A Lemken vállalat neve mindig egyet jelentett az úttörő szántási technológiával. Ennek egyik ékes példája a Juwel ekecsalád, amely számos változatával széles körben kínál megoldást a gazdáknak. A Juwel ekecsalád választékában szereplő ekék a 3 fejes kiviteltől a 7 fejes függesztett kivitelig, kétféle gerendelymérettel (120×120 mm, illetve 140×140 mm) a közepes, nagy lóerő-kategóriájú traktorok munkagépe lehet.


A Lemken FlexPack az ideális megoldás könnyű talajokra

Az ekékkel szemben egyre inkább két dologra koncentrálódnak a jelen gazdálkodói elvárásai. Az egyik az átömlő keresztmetszet megfelelő mérete. Az idei évben a szép kukorica-, illetve napraforgótermés mellett arra is gondolni kell, hogy mivel fogjuk a hátramaradó tetemes szártömeget leforgatni. Az ekék esetében mind a szabad hasmagasság, mind az ekefejosztás befolyásolja egy eke átömlési keresztmetszetét. A Juwel ezen a téren is példás kialakítású, hiszen 85 cm-es szabad hasmagassága, illetve a típusonként eltérően 100 vagy 120 cm-es ekefejosztás a garancia arra, hogy „dugulásmentesen” tudjunk szántani. A Magyarországon már jól bevált BS42-es réselt ekefej pedig akár 40 cm-es mélyszántás elérésére is képes. A Juwel ekék tökéletes beállításáért az Optiquick beállítóközpont felel. Ez ad lehetőséget arra, hogy ekénket alacsony üzemanyag-fogyasztás és az alkatrészek minimális kopása mellett tudjuk üzemeltetni. Az Optiquickkel az első ekefej fogásszélessége, illetve a traktor-eke vontatási középpontja egyszerűen, gyorsan beállítható.

A Juwel ekék egyik fontos eleme a széles kerékkínálat. Az összes típus kérhető támkerékkel, illetve kombi transzport kerékkel is. A mélységállítás mechanikusan egy csappal vagy opcionálisan hidraulikusan is állítható. Minden keréktípus esetében alapfelszereltség a hidrulikus csillapítás, mely fordításkor hasznos.


Lemken VarioPack-kal akár vetőágy is készíthető még kötött talajon is

A korábban említett elvárások közül a másik aktuális téma a szántások felszínének egy menetben történő lezárása. A szántással egy igen porózus és laza talajszerkezet alakul ki, melyet ha nem zárunk le időben, akkor a talaj nedvességtartalma kipárologhat. Természetesen a Lemken itt is felveszi a versenyt a korszerűségben. Több megoldást is elérhető a Juwel ekék esetében. A könnyebb talajokon gazdálkodók ideális választása lehet a FlexPack névre hallgató felszerelt szántáselmunkáló. A hagyományos szántáselmunkálókkal ellentétben itt a szántáselmunkáló a munkagéphez fixen rögzítve van, így a szállítás egyszerűen megoldott. A munkaszélességet a FlexPack automatikusan az eke munkaszélességére állítja, a visszatömörítés mértéke pedig hidraulikusan állítható. A párokba rendezett, 60 cm átmérőjű gyűrűk eltömődésmentesen biztosítanak jó tömörítő hatást. Azok részére, akik kötött talajon gazdálkodnak, is rendelkezésre áll olyan technológia, amely kiválóan működik. A megoldás neve VarioPack. Ez egy vontatott szántáselmunkáló egység, melyet az eke egy elkapókar segítségével maga mellett vontat. A 70 vagy 90 cm-es gyűrűkből felépített egység munkaszélessége bármely ekenagysághoz elérhető. A központi tengely nélküli kivitel garantálja az eltömődésmentes munkavégzést. A VarioPack súlya munkaszélességtől függően akár 3 tonna is lehet. Ezzel akár száraz, rögös talajon is megfelelő rögtörést és visszatömörítést tudunk elérni. Ezek a szántáselmunkálók Crosskill hengersorral is kiegészíthetőek, mellyel akár vetőágyat(!) is készíthetünk a szántással egy menetben.


Lemken Juwel 7 M eke mechanikus dőlésszögállítással

A Lemken 2019 decemberéig előrendelés akciót hirdet talajmunkagépeire, így gépeink kedvező áron megvásárolhatóak. A részletekért, kérjük, keresse a Lemken Hungária Kft. munkatársait!

Kelet-Magyarország: Szrnka Péter +36/30-852-5787
Nyugat-Magyarország: Póczik Balázs +36/748-5380
lemken.com/hufacebook.com/LEMKEN.Hungary/