fbpx

Ha tavasz, akkor Zsendülés

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 17.

A Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület és a Vitamin Szalon Kft. szervezésében immár 6. alkalommal tartották meg a Zsendülés Kertészeti Konferenciát Szegeden. A rendezvényre rekordlétszámú érdeklődő érkezett.

– Már az első két blokk után látszódott, hogy mennyire színes is lett a konferencia, hiszen nem csak a KAP-ról, adóreformról vagy áfáról, támogatásokról beszéltek a meghívott szakemberek, hanem felmerült a generációváltás, munkaerő-probléma, a klímaváltozás kérdése. De szó volt a jövőbeni elvárásokról, a fogyasztói szokások változásáról és a kereskedelmi blokk is igazán érdekes volt. Úgy vélem, hogy az eddigi klasszikus kertészeti aktuális kérdések mellett a jövő nagy kihívásaira is sikerült fókuszálni a mai napon. Ilyen például, hogy az ágazatnak hogyan kell felkészülni a demográfiai, illetve a klimatikus változásokra – foglalta össze az eseményeket a rendezvény ötletgazdája, főszervezője, a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület elnöke, Rácz József. Majd hozzátette: – Ami az idei év újdonsága, az a 4 blokkos rendszer, illetve, hogy a harmadik blokk 3 szekcióra bontódott. Ennek köszönhetően sikerült megszólítanunk azokat is, akik a zöldség és gyümölcs témájában jobban érdeklődnek. A termelők emellett kíváncsiak a gyakorlati oldalra is, így másnap több helyszínen mintagazdaságokba látogatunk el.

Jövedelemstabilizációs alap létrehozását tervezi az agrártárca a termelők számára

– Az állattenyésztés és a növénytermesztés nem időjárási kockázataiból adódó jövedelemcsökkenés részbeni kompenzálására alkalmas alap létrehozását tervezi az Agrárminisztérium – mondta Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a VI. Zsendülés Kertészeti Konferencián, majd rámutatott arra, hogy a jövedelemstabilizációs alap a meglévő kockázatkezelési rendszer három eddigi pillérét – agrárkár-enyhítési rendszer, biztosítási díjtámogatás, országos jégkármérséklő rendszer – egészítené ki.

Feldman Zsolt

– A megoldás olyan, a termelőktől függetlenül kialakuló helyzetekben nyújtana segítséget, mint az állat- és növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, a piacvesztés, az árfolyamváltozások vagy a termelés során felmerülő költségek növekedése. Az alap forrásainak 30 százalékát a termelők által fizetett éves hozzájárulás, 70 százalékát a vidékfejlesztési támogatás biztosítaná – tudatta az államtitkár.

Csizmadia György, a BOTÉSZ, azaz a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetének igazgatója

– Ez a konferencia azért előremutató és élte meg a 6. alkalmat, mert egy átlagtermelő, de egy komolyabb termelő vagy egy cégvezető számára is megfelelően informatív, új ablakokat nyit a hétköznapokban. Másrészt akkor, amikor egy gyümölcstermelő 5-10-15 évre is elkötelezi magát egy fajjal, akkor egy kicsit meg kell sejtenie a jövőt, és erről eszmét kell cserélni. Egy ilyen konferencia fontos üzenet a törvényhozás, illetve a kamara felé is, hogy bennünket, termelőket ezek a kérdéskörök foglalkoztatnak, és tessék idefigyelni! Maximálisan támogattam, hogy vonjuk be a gyümölcstermesztést is a konferencia témái közé. Mert bár alapvetően a zöldség irányából indult, de mindig az volt a tanulság, hogy de kár, hogy ezt nem hallotta több gyümölcstermesztő, hiszen adott esetben egy zöldségtermesztő sikeres vállalkozás stratégiáját is tudjuk adaptálni. A Zsendülés mára országos hírértékű konferenciává vált! Igen, tekintse értéknek a termelő, hogy elmehet erre a rendezvényre, és véleményt formálhat!

Csizmadia György

 

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak