fbpx

Sertéspestis és Covid: 5 intő párhuzamra bukkantak

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 27.

Egy lengyel tudós szerint mind a sertéstenyésztők, mind a humán gyógyászat sokat tanulhat egymástól ezekben az években, amikor a sertéspestis- mellett a Covid-járvány is fontos tapasztalatok tömegét produkálja a humán- és állategészségügyben.

 

sertespetis

 

Az intenzív sertéstenyésztés mindig is ismert volt a magas fokú fertőzési nyomásról, ami mögött elsősorban a nagy állománysűrűség, a természetes viszonyok hiánya és a sertések betegségre való hajlama áll. A Covid-világjárvány kapcsán nagyon hasonló okokra intenek a kutatók: a városi életmód, a túlnépesedéssel járó tömegesedés és a higiénia hiánya egyaránt hozzájárul a világjárványok kialakulásához. Egy lengyel kutató nemrég 5 tanulságos pontban összegezte az ASP- és a Covid-járványok közti párhuzamot.

 

Kórháznál is tisztábban

Az első a biológiai biztonság kérdése. Azokban az állattartó gazdaságokban, ahol megvalósítják és betartják a fertőzött, „piszkos” és érintetlen, tiszta területek elkülönítését, ott az egészséges példányok egészségesek maradnak, és a vírusok vagy beteg állatok csak a gazdaság egy kis területét érinthetik. Mindez vonatkozik a telepi munkaerő higiéniai óvatosságára is – ma már a modern sertéstenyésztő-telepeken a higiénia meghaladja a kórházi normákat.

sertespetis

 

A karantén előnye és hátránya

A második intő párhuzam a távolszabályozásra figyelmeztet, miután a nagy populáció mind az állati, mind az emberi szférában elősegíti a vírusok gyorsabb terjedését. Kézenfekvő válasz lenne erre az, hogy a sertések életterét növeljék (ezt állatjóléti szempontok is indokolják). Csakhogy – és ez már átvezet a kutatók 3. pontjához – a karantén és társas-társadalmi elszigeteltség mind az ember, mind az állat számára negatív tapasztalat, sőt: stressz. A kutatók szerint nagyon fontos felértékelni ennek a jelentőségét, mert a különválasztott érző lények immunitása csökken. (Más kérdés, hogy amikor új sertések érkeznek a gazdaságba, azokat karanténba kell helyezni, de ilyenkor is ajánlott párosan tartani őket.)

 

Tisztaság és következetesség

A negyedik pontban a tudósok visszatérnek a higiénia fontosságához. A modern és elkötelezett sertéstelepeknél kiváló példák akadnak, de nem mindenütt alapvető a tisztaság. Az általános higiénia – akárcsak járvány idején az embereknél a gyakori kéz- és arcmosás, fertőtlenítés – a sertések megbetegedéseinek megelőzésére is vonatkozik.

Az 5. pont a járvány megfékezésére hozott intézkedések következetes végrehajtását szorgalmazza. A kutatók itt is humán-egészségügyi példával élnek: elég egyetlen családi összejövetel járvány idején, hogy minden közösségi és egyéni óvintézkedés eredménye semmivé váljon… A sertéstartó gazdaságokban is végig és következetesen fenn kell tartani a biológiai biztonságot, még akkor is, ha bosszantó, költséges vagy könnyű megfeledkezni róla, hiszen egy   kisebb következetlenségnek súlyos következményei lehetnek.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán