fbpx

Budai Gyula: egyensúlyt kell teremteni az agrárium szereplői között

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 17.

Báránd, 2013. június 14., péntek (MTI) – Magyarországon a mezőgazdaságban harmonikus egyensúlyt kell megteremteni a kis-, közepes és nagygazdaságok között – jelentette ki Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Bárándon.

Ugyanakkor a földbirtok-politikát úgy kell megváltoztatni, hogy a kkv-k és a nagygazdaságok közötti jelenlegi 50-50 százalékos birtokarányt 80-20 százalékra kell megváltoztatni a kis- és közepes gazdaságok javára – tette hozzá, amikor a bárándi Veres tanyán felavatta egy családi vállalkozás 500 millió forintból, az elmúlt tíz évben több fázisban készült beruházását.

Budai Gyula országosan példaértékűnek nevezte a Veres család vállalkozását, akik egy kárpótláson megörökölt 6 hektáros birtokból fejlesztették ki a ma már 830 hektáron gazdálkodó családi vállalkozásukat.

Ugyancsak mintaértékűnek nevezte a több lábon állást, hogy növénytermesztéssel, állattenyésztéssel és termék-előállítással is foglalkoznak.

 

Budai Gyula: egyensúlyt kell teremteni az agrárium szereplői között

 

A Geo-Terra 96 Kft. az elmúlt évtizedben 40-50 százalékos támogatási intenzitással felújította juhhodályait, egyebek mellett 8500 tonnás terményszárítót, szemestakarmány-tárolót és mérlegházat épített.

Az államtitkár további pályázatokra biztatta a cég két tulajdonosát: Veres Gyulát és Veres Sándort, mert – mint, mondta – ez a birtok, mivel állattenyésztéssel is foglalkoznak, akár 1800 hektárra is növelhető.

Budai Gyula reményét fejezte ki, hogy az idén jó közepes mezőgazdasági termés várható, ami fél százalékkal járul majd hozzá a GDP növekedéséhez. Ezzel a magyar gazdaság egy százaléknál nagyobb mértékben növekedhet az idén – tette hozzá az államtitkár.

A bárándi Geo-Terra 96 Kft. 2001 óta 13 nyertes pályázattal mintegy 500 millió forintos beruházás-sorozatot valósított meg – jelezte Veres Sándor a legutóbb elkészült terménycsarnok átadásakor.

A két család tulajdonában lévő, 830 hektáron gazdálkodó vállalkozás tavalyi árbevétele a nyilvános cégadatok alapján 183 millió forint volt, a tavalyi 168 millió forint után, míg adózás utáni eredménye 18 millió forintról mintegy 67 millió forintra nőtt.

 

MTI 2013. június 14.