fbpx

Szója: leállt az export, importra szorul az ország

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 25.

Az elszabadult hazai árak és a mélypontra zuhanó termés miatt szinte leállt a szójabab kivitele. Sőt, a belső drágulás miatt a feldolgozók erőteljes importba kezdenek.

 

szója

 

Mélypont, visszaesés

Hétéves mélypontra zuhanva a korábbi átlagnak csupán harmadát termelte meg az ukrán mezőgazdaság. A 3,1 millió tonnás termés egyik oka az, hogy a gazdák eleve negyedével kisebb termőterületre vetették a fehérjenövényt, másrészt a száraz nyár további csaknem 10 százalékos átlaghozam-csökkenést okozott. Ugyanakkor a szójabab-készletek is csaknem ötödével csökkentek a korábbi szezon után, sőt, nemcsak a gazdák felhalmozásai, de a feldolgozók készletei is majdnem 30 százalékkal visszaestek – jelentette az Agricensus. A mezőgazdasági adatokat közlő UkrStat szerint a múlt hónap végére nincs 2 millió tonna a készlet.

 

szója

 

Kivárnak az árrés miatt

Mindebből fakadóan hanyatlik a kivitel is. Noha Ukrajna a világ 9. legnagyobb szójaexportőre, a gazdasági év eleje óta 50 százalékkal(!) alig 1 millió tonnára esett vissza a kivitel mennyisége. A termés- és készletcsökkenés miatt emelkednek az árak (már 20 ezer hrivnyát, azaz majdnem 720 dollárt fizetnek egy tonnáért), ezért a gazdák még inkább kivárnak az eladással. Emiatt viszont a feldolgozók importba kezdenek, aminek a mennyiségin kívül gazdasági oka van: az import- és a belföldi árak közti tág rés. Ugyanis a kikötői árak még az 520 dollárt sem érik el. Az importbőség annak ellenére biztosított, hogy a napokban aggasztó hírek érkeznek a brazil mezőgazdaságban a szójatermés késedelmes betakarításáról – erről itt írtunk.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív

Összeállította: Kohout Zoltán