fbpx

10 éve töretlen siker az Axiál-Fendt együttműködés

Írta: Szerkesztőség - 2012 július 03.

Az Axiál Kft. 2002-ben kötötte meg az AGCO konszernnel a Fendt traktorok kizárólagos forgalmazásáról szóló együttműködési megállapodást a Gödöllői Királyi Kastélyban. A 10 éves jubileum okán 2012. április 25-én újra ebben a patinás környezetben találkoztak a két cég vezetői, hogy megünnepeljék az elmúlt évek sikeres együttműködését.

Az AGCO/Fendt részéről jelen voltak Hubertus M. Mühlhäuser AGCO alelnöke és az EAME régióért felelős igazgató, és Bernhard Stocker az AGCO közép-európai értékesítési igazgatója és Wolfgang Möhrer a Fendt regionális értékesítési felelőse, az Axiál Kft-t pedig Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi, Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezetők, valamint Pintér Zsolt ügyvezető képviselték.

 

2002 előtt a Fendt traktoroknak a hazai piacon nem volt jelentős részesedése, mivel kevéssé voltak ismertek a márka traktorai a hazai termelők előtt.

A traktorok mellé kínált szolgáltatás – szerviz és alkatrészellátás – sem adta meg a terméknek azt a hátteret, amit már akkor is elvártak a magyar gazdák.

Emellett abban az időszakban érzékelhető volt az a tendencia is, hogy a profi mezőgazdasági nagyüzemeknek a nehéz talajmunkák elvégzéséhez igénye van a munkájukat nagymértékben segítő, magasabb lóerő-kategóriába eső traktorokra.

Az Axiál Kft. vezetése is felismerte ezt a tényt.

Annak érdekében, hogy a partnerek elvárásait ki tudja elégíteni olyan márkát keresett, mely ebben a kategóriában magas minőséget képvisel, és hiánypótló szerepet tölthet be, hiszen a cég addig 200 LE feletti traktorok értékesítésével nem foglalkozott.

A német piacon már elismert, akkor már piacvezető, prémiumkategóriás termék megfelelő alternatívának bizonyult a magyar piac igényeinek kielégítésére.

A Fendt vezető technológiát képviselt a traktorgyártásban, minőségben és megbízhatóságban is az élmezőnyben volt.

A gyártó 1995-ben mutatta be a Vario fokozatmentes hajtóművet, amelyet 2009-től már minden traktorukba beszerelnek. A 70 és 390 LE között teljes a Vario traktorkínálat.

A Vario hajtómű legnagyobb előnye, hogy az ezzel felszerelt traktorok üzemanyag-takarékosabbak mivel a fokozatmentes váltó és a TMS rendszer együttes használatával a motor mindig annyi terhelést kap, amennyi a munkavégzéshez éppen szükséges.

Emellett nem elhanyagolható tény, hogy a fokozatmentes váltó a felhasználó számára magas fokú kényelmet biztosít a mindennapi munkavégzésben, és mindig az optimális sebesség kiválasztását teszi lehetővé.

A gyár telephelyein (Marktoberdorf és Asbach-Bäumenheim /Bajorország/) az AGCO/Fendt közel 3700 dolgozót foglalkoztat a kutatás, fejlesztés, értékesítés és marketing területén illetve a gyártás, vevőszolgálat illetve az igazgatás területén.

Az Axiál Kft. azért is vállalkozott arra, hogy a Fendt traktorokat forgalmazza, mert a gépek mellé alkatrészellátást és szervizszolgáltatást tudott biztosítani, és úgy ítélték meg, hogy ez megfelelő párosítást jelenthet a hazai piacon.

 

Az AGCO konszern

Az AGCO konszern által gyártott Fendt traktorok száma az elmúlt évben ismét a 2008-as szintre került, mely a korábbi évek gyártási csúcsát jelentette.

2011-ben közel 15.000 darabot gyártottak, 2012-re 17.500 darabot terveznek.

Az idei év szeptemberében kezdi meg működését az új gyáruk, mely kibővített kapacitással fog működni és 25.000 darab gép gyártására lesz képes évente.

A beruházás összköltsége mintegy 230 millió € volt.

Amit kínálni tudnak az a flexibilis gyártás, a tervezhető szállítás, a világos folyamatok, a kiváló minőség, valamint a vevői igényekre szabott traktorfelszereltség.

 

Az elmúlt 10 év számokban

Az elmúlt tíz évben az Axiál Kft. a Fendt traktorokkal 10% feletti piaci részesedést ért el az 50 LE feletti teljesítménykategóriába tartozó nyugati gyártmányú traktormárkák között Magyarországon.

Mára az ország termőterületének mintegy 20%-án Fendt nagytraktorok végzik a nehéz talajmunkát.

Ebben az időszakban a cég 649 partnerének közel 1.100 gépet értékesített, teljesítményüket tekintve ez összesen 210.000 LE-t tesz ki.

Az 1.100 darab erőgépből 200 darab 120 LE alatti, 900 darab 120 LE feletti, ez utóbbiból 500 darab 200 LE felett van.

A 280 LE feletti kategóriában pedig 3 éve tartósan 35 %-os piaci részesedést ért el az Axiál Kft.

Az Axiál Kft. nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a partnereik illetve azok alkalmazottai megfelelő tudás birtokában kezeljék a megvásárolt traktorokat.

Ezért minden évben a mezőgazdasági idény kezdete előtt a gépek kezelői oktatáson vehetnek részt a cég központjában, ahol a felkészült szervizes kollégák megfelelő naprakész tudást tudnak átadni a gépet kezelők számára, hogy azok biztonságosan, gazdaságosan, és kényelmesen tudják használni a traktorokat.

Az elmúlt 10 évben 460 cégtől több mint 1000 személy vett részt az oktatásokon.

A háttérszolgáltatások és a gépértékesítés minőségének folyamatos fejlesztése érdekében munkatársaik is részesülnek oktatásokban a Fendt németországi gyárában.

Szervizmérnökeik 2.200 órányi, területi képviselőik összesen 600 órányi oktatáson vettek részt együttműködésük ideje alatt.

A 2010-es évben 145, 2011-ben 373 gyakorlati gépbemutatót tartottak Fendt traktorokkal.

A 2012-es évben pedig a tervek szerint 240 alkalommal mutatják majd be a traktorokat használat közben közvetlenül a partnereiknek.

Az értékesítő cég nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy vevőkörével megismertesse a német gyártót.

Ennek érdekében számos gyárlátogatást szervezett kiemelt partnerei részére.

Ebben a 10 évben közel 500 fő, évente átlagosan valamivel több, mint 40 személy látogatta meg az AGCO konszern gyárait, tapasztalhatta meg testközelből is a német precizitást, mely ezt a kimagasló minőséget eredményezi.

 

A közös jövő

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy mindkét fél elégedett az elmúlt 10 év eredményeivel, amelynek egyik alapját a folyamatos képzések biztosították, ezért ezt a tevékenységet tovább kívánják fejleszteni a jövőben is.

Az Axiál Kft. a 2012-es évben fogalmazta meg az Axiál a Jövő Szakemberéért programot, mely a magyar mezőgazdasági vállalkozásokat érintő generációváltás, szakember-utánpótlás, és szakemberképzés nehézségeire kíván egyfajta megoldást kínálni.

Ennek részeként, a program céljaival összhangban az Axiál Kft. és a Fendt egy közös kezdeményezést indít Axiál-Fendt Ösztöndíjprogram néven.