fbpx

Fazekas: az agráriumnak ki kell állnia érdekeiért

Írta: - 2014 március 13.

Fazekas: az agráriumnak ki kell állnia érdekeiértFegyvernek-Szapárfalu, 2014. március 12., szerda (MTI) – A magyar mezőgazdaságnak ki kell állnia saját érdekeiért azokkal a támadásokkal szemben, amelyek különböző hazai és külföldi érdekcsoportokhoz köthetően érik időről időre – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter egy szerdai agrárfórumon, Fegyvernek-Szapárfalun.

Fazekas Sándor a hazai agráriumot ért támadásokat felidézve, az unió akácfa elleni fellépéséről azt mondta: ez „az uborka görbületéhez hasonló újabb rémtörténetnek tűnik”, amellyel szemben, ha egyedül marad, a magyar kormány akkor is kiáll.

Kifejtette: az akácméz a magyar méztermelés felét adja. E terméknek az akácfával együtt be kell kerülnie a hungarikumok körébe. Ennek előkészítése megkezdődött és májusra a döntés is megszülethet.

Biztosan arra kell költenünk az EU pénzét, hogy az egyik növényt kiirtsuk, helyet csinálva egy másiknak? – tette fel a kérdést a tárcavezető, aki úgy fogalmazott: „a természetet nem szabad megerőszakolni”. Az akácfa 250-300 éve értéke a magyar tájnak, az erdőterületek negyedét ez a fafaj alkotja – húzta alá.

Fazekas Sándor beszélt a Négy Mancs természetvédő szervezetről is, amelyik szerinte súlyos károkat okozott a víziszárnyas-tartóknak és meghamisított képeken, felvételeken járatta le a 20.000 munkahelyet biztosító szektort. „A Gyurcsány-kormány 4 millió forinttal támogatta ezt a szervezetet” – hangsúlyozta a politikus, aki úgy vélte: „az állatvédelem tisztességes dolog, de az első az ember”. Jelezte: Magyarországon más államokhoz képest példás viszonyok uralkodnak az állattartásban.

Az Ausztriával folytatott földvitára utalva arról is beszélt, hogy „az a tulajdonszerzés, amelyet az osztrákok akarnak, törvényellenes”. A pénzért vett haszonélvezet, amelyre osztrák bankok adtak hitelt, bűncselekmény. Emiatt támadják nyugati szomszédaink a magyar földtörvényt és akadnak itthoni „fegyverhordozóik”, akik pártjukat fogják – közölte.

A mezőgazdaság elmúlt 4 éves teljesítményéről szólva Fazekas Sándor kifejtette: az agrárium rendeltetése és kulcskérdése, hogy megélhetést tud-e nyújtani a vidéki embereknek. Annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson, meg kellett teremteni a törvényi feltételeket, amelyek talán legfontosabbika, hogy alkotmányba foglalták a föld védelmét és hazánk GMO-mentességét – közölte.

Emellett a hungarikum törvény a magyarság csúcsteljesítményét jelentő termékek számára biztosít védettséget – mondta a tárcavezető hozzátéve: „akkor tudunk a hamisítók ellen eljárni, ha pontosan meghatározzuk, hogy mi az, ami a miénk”.

Emlékeztetett, az elmúlt évtizedekben a magyar élelmiszeripar óriási piacvesztést szenvedett el, amit a kormány egyebek mellett szemléletformáló kampányokkal és az agrártámogatások kifizetésének gyorsításával ellensúlyozott. Szavai szerint „nehéz időszak volt ez, folyamatos küzdést igényelt, de a ketyegő búzabombához hasonló értékesítési problémák nem merültek fel” az elmúlt négy évben.

A miniszter elmondta: ezen idő alatt harmincnégy százalékkal nőtt viszont az agrárium teljesítménye és 23 ezer új munkahely létesült az ágazatban, miközben 7000 támogatást igénylő gazda lépett be az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) rendszerébe. Megduplázódott az agrárkivitel – jelentette ki a miniszter, aki szerint miután 2012-ben az ország mezőgazdasági exportja elérte a 8 milliárd eurót, sokan azt jósolták, ezt a következő évben nem tudja megismételni. A szakma azonban végül rácáfolt a kétkedőkre – fogalmazott.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: ”tettünk néhány lépést a jó irányba, sokkal többet ennyi idő alatt nem lehetett volna, és kellő erőben vagyunk ahhoz, hogy visszaépítsük az elveszett kapacitásainkat”.

MTI 2014. március 12.