fbpx

Szarvasmarha: rejtett költséggel is kárt okoz a hőstressz

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 06.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a vemhesség alatt hőterhelésnek kitett tehenek utódai két nemzedékre is rosszabb eredményeket produkálnak.

 

szarvasmarha

 

Két nemzedékre is kihat

A hőstressz jelentős hatással van a fejőstehenekre, és negatívan befolyásolja a tej- és a szaporodási teljesítményt, betegséghez és rövid életciklushoz vezethet. Az Egyesült Államokban ez kb. 1,5 milliárd USD veszteségnek felel meg évente – tárta fel egy ott végzett kutatás. Azt már korábbi vizsgálatok is bizonyították, hogy a késői vemhesség alatt hőhatásnak kitett teheneknél született üszők kisebbek és első laktációjuk során átlagosan napi 5 kilóval kevesebb tejet termelnek. Szemben azokkal az üszőkkel, akiknél a legmelegebb napokban hatékonyabban érvényesült a hűtés. Jimena Laporta egyetemi tanszékvezető szerint ez a magzati környezet felnőttkori genetikai expresszióra gyakorolt ​​állandó hatásra utal.

 

szarvasmarha

 

Hűtéssel nagy a különbség

A kutatáshoz 10 éven át gyűjtöttek adatokat a holstein tehenek teljesítményéről – méghozzá Floridában, ahol évente a legtöbb a hőstresszes nap. (A hőstressz a hőmérséklet és a páratartalom kombinációjából adódik, amely meghaladja a tehén által elviselhető szintet. Ez megnehezíti számukra a hő eltávolítását a testükből, amelynek következményei lehetnek az egészségre és a termelékenységre.) Majd adatokat gyűjtöttek és elemeztek a tehenek két egymást követő generációjának élettartamáról, termelékenységéről és reprodukciós teljesítményéről. Azokat az állatokat vizsgálták, akik a vemhesség alatt hőterhelésnek voltak kitéve, illetve azokat, akiknél a hőségi stressz időszakában aktív hűtést végeztek.

 

Hozam és beltartalom

A hőterhelésnek kitett tehenek első és második nemzedéke is negatív hatást mutatott a túlélés arányában a születéstől az első ellésig a produktív élettartam hosszában, a tej hozamát és tápanyagtartalmát érintően is az első 3 laktáció során. E hatások jelentős éves költségeket jelentenek a tejtermelők számára.

 

szarvasmarha
Így hatott a hőterhelés az utódokra a tejhozam szempontjából, az első-második-harmadik laktációban. (CL: ventilátorok, árnyékolók és vízáztatók; HT: csak árnyékhoz való hozzáférés; illetve aktív hűtés a késői terhesség alatt.)

 

Később, rejtetten is hat

Laporta szerint a laktációs tehenek általában a hőcsökkentési stratégiák középpontjába kerülnek, mert a túlmelegedés hatásai sokkal nyilvánvalóbbak, mint a nem laktáló vemhes tehenek esetében. Utóbbiaknál a károsodás csak később nyilvánulhat meg, amikor újból fejni kezdik őket – említi a dairyglobal.net. A rejtett költségek, amik a tehenek jövő generációira hárulnak, és a folyamatos éghajlatváltozás hőstresszes napjai miatt fontos a száraz tehenek hűtési technikáit, ventilátorokat, esőztetőket használni.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán