fbpx

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. különleges Süsüje

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 11.

 

Az ünnepély kezdetén leleplezésre került a minősítő védjegy tábla, melyen az ideális 100 pontos tehén képe tárult a meghívottak elé.

Pár éve még a marhatelep léte forgott veszélybe a folyamatos veszteségek miatt, ám a vezetők jó döntéshozatalának köszönhetően ma sikert sikerre halmoznak Pálhalmán.

Így a nyereséges szerencsére nem sokáig váratott magára.

 

Aranytörzskönyv története

Az 1927-ben, Dr. Konkoly Thege Sándor javaslatára létrehozott Országos Szarvasmarha Elit-törzskönyv – melyben a besoroláskor a tejmennyiség mellett a zsírtartalmat is figyelembe vették – szerepét 1938-tól az Aranytörzskönyv vette át.

Ide az elit-törzskönyvből azok a tehenek kerülhettek, melyek 10 évesnél idősebb korukban kerültek ki a tenyésztésből, legalább 6 életképes borjút ellettek, és életteljesítményük a 25.000 kg tej- és 900 kg tejzsírtermelést elérte.

Az 1989-ben alakult Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete 1995-ben alapította újra az Aranytörzskönyvet, amelybe a 100.000 kg tejtermelést elért holstein-fríz tehenek kerülhetnek.

Az iktatások száma évente 40-50 egyeddel gyarapodik.

Ezt az igen kiemelkedő termelési szintet a tehenek 5-12 laktáció alatt érik el, s e magas életkor elérésének fontos feltétele a kiváló technológiai tűrés és lábszerkezet.

 

Az ünnepelt besétált…

Süsü, aki nem a magyar bábfilmsorozat főhőse, hanem a Pálhalmai Agrospeciál Kft. aranytörzskönyves tehene.

Megjelenésével maga az elegáns szilárdság, vékony szikár lábak, hatalmas fekete tőgybimbója körül csak úgy duzzadnak az ujjnyi vastagságú erek, penge éles hát, rendkívül jó kötésű ízület, látszik, hogy nem húst gyarapít magára, hanem tejet gyárt éjjel-nappal.

Ez a tehén termelt meg 100.000 kg tejet (4-5 kamion) amiért nyakába is kötötték az emlékszalag jutalmat.

Érdemes tudni, hogy 1 liter tej termeléséhez közel 400 liter vérnek kell átáramlani a tőgyén, ez több mint 50millió szívdobbanás.

Ha tovább számolunk rájövünk, hogy ötszázezer gyermek poharát töltené meg a tejével.

Süsü a maga 90 pontjával került be az elit társaságba, 7 laktációs és 11 évesen is kitűnő állapotnak örvend.

Születésnapi tortája mely szénából és répából készült méltó megkoronázása volt az ünnepélyes napnak.

A genetika az egy dolog ám a környezet és a gondoskodó dolgozók mindennapi szerető munkája is hozzásegítette Süsüt a büszke cím megszerzéséhez.