fbpx

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 31.

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen. Az FMC gyomirtási megoldásai metezaklór-mentesek, így a döntéshozót nem korlátozzák használatukban. A repcetermesztő a gyomosodásnak, időjárási feltételeknek és a kultúrnövény fenológiájának legmegfelelőbb lehetőséget választhatja ki.

A vetés utáni, kelés előtti gyomirtással a gyomok csírázását akadályozzuk meg, így a repce zavartalanul tud fejlődni, megerősödve mehet a télbe. Az FMC kínálatában preemergens gyomirtásra a Nero® repce gyomirtó szert ajánljuk, mely 400 g/l petoxamid és 24 g/l klomazon gyári kombinációja. A hatóanyagok egymást kiegészítve a repce legfontosabb gyomnövényei ellen adnak jó gyomirtó hatást.

A megfelelő hatás kifejtéséhez a permetezés után 2-3 héten belül 20-25 mm bemosó csapadék és jól elmunkált aprómorzsás talajfelszín szükséges. A készítmény használata alacsonyabb szervesanyag-tartalmú talajokon (1% humusz alatt) nem ajánlott.

Kedvezőtlen talajállapot, aprómorzsás magágy vagy bemosó csapadék hiánya, mélyről csírázó és/vagy évelő gyomok jelenléte a posztemergens gyomirtáselvégzését indokolja. Az FMC ajánlatát erre a problémára a Gajus® gyomirtó szer adja.

A Gajus® egy ÚJ, preemergensen és korai posztemergensen is használható repce gyomirtó, mely levélen és talajon keresztül is kifejti hatását. Két hatóanyag gondoskodik a biztos gyomirtásról és tartamhatásról:

– petoxamid (400 g/l): csírázásgátló és a szik- és lombleves állapotú egyszikű gyomok irtásában segíti a felhasználót, rugalmasan használható vetés után vagy akár a repce 4 leveles állapotában is,

– pikloram (8 g/l): a már csírázó és kikelt kétszikű gyomokat irtja, a repce gyomosodásra legérzékenyebb fejlődési fázisában alkalmazható.

A Gajus® alkalmazása során (3 l/ha) a gyomok fejlettségére kell figyelemmel lenni, mert azok szik- és lombleveles állapotukban a legérzékenyebbek. A készítmény egy rugalmas „védelmi vonal” a kultúránk gyomirtási sorában, mely a repcefajtától és -hibridtől függetlenül, a bemosó csapadék bizonytalansága esetén posztemergensen szolgálja a gyommentesítést az őszi káposztarepce akár 4 leveles állapotáig.


Nero® gyomirtóval kezelt repce, tiszta állomány (Újkígyós, 2018.10.02.)


Gajus® pre- és korai posztemergens időzítése közötti gyomirtó hatékonyság (több éves szlovák és hazai eredmények alapján)

Az őszi káposztarepce későbbi gyomirtására a Salsa® 75 DF alapkészítmény szolgál. Kiváló hatékonyságú posztemergens herbicid a kétszikű gyomnövények, köztük a nehezen irtható problémás fajok (sebforrasztó zsombor és vadrepce) ellen is. Kiváló szelektivitással rendelkezik, bármely fajtában, illetve hibridben használható (hagyományos és IMI repcében is). Rugalmas kijuttatási időzítést tesz lehetővé (repce: 2-8 levél, ősszel vagy tavasszal) és a hőmérsékletre sem érzékeny. Elsősorban levélen keresztül hat, de van tartamhatása is, ami meggátolja a későbbi gyomkelést. Kedvezményesen, kereskedelmi csomagokban is beszerezhető.

A Salsa® 75 DF a gyomspektrumhoz igazítható kombinációkban használható:

  • Egyszikű és kétszikű gyomok esetén:
    • Salsa® 75 DF 25 g/ha + Successor® 600 2 l/ha + Trend®90 0,1%.
  • Kétszikű gyomok (viola, veronika) erős fertőzése estén:
    • Salsa® 75 DF 15-20 g/ha + metazaklór 750 g/ha + Trend®90 0,1%.
  • Kétszikű gyomok (erős pipacs és mezei aszat) fertőzés esetén:
    • Salsa® 75 DF 15-20 g/ha + 72 g/l klopiralid + 24 g/l pikloram + 12 g/l aminopiralid + Trend® 90 0,1 %.

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat!

FMC-Agro Hungary Kft.

www.fmcagro.hu A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.