fbpx

Mennyire súlytalan a magyar pulykaágazat az unióban?

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 23.

Az idei éves termelés elmarad a tavalyitól, 97 ezer tonna körül lesz az előző évi 100 ezer tonna után. Ez a szint csaknem egy évtizede változatlan, a teljes európai uniós pulykatermelésnek csupán a 4,7 százalékát adja – tájékoztat a Magyar Pulykaszövetség múlt héten közleményében.

 

Pulyka
Kisebb visszaesés jellemzi a pulykatermelésünket, változtatni kell a fejlődés érdekében (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Az ágazat helyzetének értékelése

A 2004 óta a magyar pulykatenyésztés évi 143 ezer tonnáról 100 ezer tonnára csökkent, míg a lengyel 236 ezer tonnáról majdnem 376 ezer tonnára nőtt.

Muzsek András, a szövetség új – októberben megválasztott – elnöke szerint van jó példa, mely mutatja, hogy lehet fejlődni.

Az ágazat európai szinten az elmúlt 1,5-2 évben túlkínálattal, alacsony árakkal és a jövedelmezőség hiányával küzd. Ezt a helyzetet csak megnehezítette a madárinfluenza és a koronavírus-járvány, amely azt is megmutatta, hogy mennyire kiszolgáltatott egy ágazat, ha a fő felvevő piaca a HORECA (hotelek, éttermek, kávéházak).

Mindennek következtében a szektor válságos állapotba került, ebben a helyzetben pedig újra kell gondolnunk mindent és meg kell újulnunk” – fogalmazott az elnöke.

A kiutat a strukturális változások jelentik, tehát meg kell újulnia a hazai pulykaágazatnak. Egyrészt a termelési költségeiket le kell szorítani, másrészt a lehető legtöbb módon fejleszteni kell a termékportfoliót. Harmadrészt vonzóvá kell tenni a pulykahúst, például más, vöröshúsokkal szemben. Mindezek mellett növelni kell a magasabb hozzáadott értékű termékek arányát és a továbbfeldolgozott termékek exportját is – jelentette ki a szövetség elnöke.

 

Pulyka az ünnepi asztalon
Az elnök fogyasztásnépszerűsítő kampányt hírdet (Fotó: Magyar Pulykaszövetség)

 

Növekedtek a termelési költségek az állattenyésztés e szegmensében is

A járvány következtében tavaly a magyar pulykaágazat árbevétele és jövedelmezősége is csökkent. Nemcsak a vendéglátóipari forgalom visszaesése és az export csökkenése, hanem a termelői árak mérséklődése és az ezzel párhuzamosan növekvő termelési költségek is sújtották a piaci szereplőket.

Az aktuális ünnepkörök közeledtével a Magyar Pulykaszövetség többcsatornás fogyasztásnépszerűsítő kampányt indít, hogy a magyar családok gondoljanak a pulykára is az ünnepi menü megtervezésénél.

Magyarországon a pulykafogyasztás évek óta stagnál: az emberek csak átlagosan 4 kilogramm pulykahúst fogyasztanak el egy évben fejenként, ezt mindenképpen növelni érdemes.

A pulyka fontos jellemzője, hogy mind vörös hús (comb), mind fehér hús (mell) megtalálható benne. Továbbá a magas ásványianyag (cink, foszfor, szelén) tartalma, és az állatok esetében ritkán említett, telítetlen zsírsavak aránya miatt is előnyös fogyasztása.

 

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc