fbpx

Ha minden így menne az agráriumban…!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 augusztus 31.

Kicsiben indult, nagy jövője lehet

Idén 150 millió forinttal segíti az agrártárca komlóültetvények telepítését, a pályázók hétfőtől adhatják be támogatási kérelmüket – jelentette be néhány órája az agrárminiszter a Somogy megyei Kastélyosdombón. A helyszínválasztás nem véletlen: 2018 végén itt kezdtek komlótermesztésbe az Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt. együttműködésében. A kezdetben 30 millió forintból indított beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztő központjának dolgozói 2500 – idén először termőre forduló – palántát ültettek a központhoz tartozó, egyhektáros területen. Geert Swaanenburg, a Heineken magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója elmondta, a kastélyosdombói komlót a Soproni márkához használják majd fel, céljuk, hogy a jövőben a termék előállítása kizárólag a hazai alapanyaggal történjen.

 

 

 

Új piac nyílhat

Az agrárminiszter reményét fejezte ki, hogy az állami támogatás segítségével – a kétéves megvalósítási időszak során – 20-30 hektárral nő a komlóval beültetett terület az országban. Rámutatott: a magyar mezőgazdaság akkor tud megfelelő választ adni a piaci kihívásokra, versenyképességét akkor tudja megőrizni és növelni, ha az élelmiszeripar mind nagyobb arányban támaszkodik hazai alapanyagokra. A komlóültetvények telepítésének támogatása a miniszter szerint azért is fontos, mert a stabil kereslet biztos piaci hátteret nyújthat a gazdálkodók számára, ami így ösztönzést adhat e termelési kultúra elsajátításához.

 

 

A minisztérium először tavaly meghirdetett programja vissza nem térítendő támogatással segíti a komlóültetvények telepítését. A növény termesztéséhez szükséges talajelőkészítést, a támrendszer megépítését, és az öntözőrendszer kiépítését szolgáló, idén 150 millió forintra emelt keretösszegre augusztus 31-től szeptember 22-ig pályázhatnak az igénylők.