fbpx

Földtörvény – VM: egyeztetés a MOSZ képviselőivel

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 25.

Budapest, 2013. március 22., péntek (MTI) – A készülő új földtörvény kapcsán fejtették ki és erősítették meg az alapvető földbirtok-politikai kérdésekben álláspontjaikat a felek a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) legutóbbi egyeztetésén – közölte a szaktárca pénteken.

 

 

A közlemény szerint kedden találkoztak a Simon Attila István helyettes államtitkár, illetve Nagy Tamás MOSZ-elnök vezette delegációk, hogy egyeztessenek a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslatról, amelynek tárgyalása az Országgyűlés előtt folyamatban van.

A szaktárca tudomásul vette, hogy a földtörvény tervezetét a MOSZ testületei, illetve tagszervezetei nem támogatják, illetve a földtörvény vitatott rendelkezései közül egyes kérdésekben az álláspontok közeledtek, illetve megegyeztek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében hangsúlyozza, hogy a MOSZ által felvetett néhány szakmai jellegű javaslattal megegyezően – a mostani egyeztetéstől függetlenül – a minisztérium is a törvényjavaslat módosítását kezdeményezi.

A szaktárca közlése szerint tervezik – többek között – a haszonbérelhető terület nagyságához kapcsolódó foglalkoztatási kötelezettség elhagyását.

Továbbá olyan módosítást kezdeményez a minisztérium az állattartás ösztönzésére, amely lehetővé tenné, hogy állattartók esetében a szükséges takarmányterület biztosításaként a törvényjavaslat szerinti eredeti 1200 hektáros felső birtokméret meghaladható legyen.

A módosítások között szerepel, hogy nem gyakorolható majd előhaszonbérleti jog arra a mező-, erdőgazdasági hasznosítású földre, amelyet a mezőgazdasági termelő szervezet részére tulajdonosa, illetve annak tevékenységében személyesen közreműködő természetes személy vagy annak közeli hozzátartozója ad haszonbérbe – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) március 6-án sérelmezte, hogy kihagyták az új földtörvénnyel kapcsolatos előző napi, a vidékfejlesztési tárcánál lezajlott, a civilszervezetek képviselőivel tartott érdekegyezetésből a készülő földtörvénnyel kapcsolatban.

Akkor a minisztérium ezt azzal indokolta, hogy a MOSZ azért nem kapott meghívást, mert az azt kezdeményező a 7 civil szervezet a MOSZ küldötteit nem választotta be a tárgyalópartnerek közé.

 

 

MTI 2013. március 22.