fbpx

Szép szakma a miénk, amit nemcsak jól, hanem a szemnek és a léleknek is szépen lehet művelni

Írta: Agrárágazat-2020/08. lapszám cikke - 2020 augusztus 15.

Szavazzon Ön is kedvenc jelöltjére, keressük együtt Magyarország Legszebb Birtokát!

Az AGROTREND csoport negyedszer írta ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, azzal a céllal, hogy a vizuális szépség és szakmai minőség alapján példaképeket találjon. Olyan birtokokat, melyek jó hírét viszik a hazai agrárvilágnak.

 

Példaképek ők, hiszen életük, munkájuk mindenki számára iránymutatás. Az elmúlt három évben már olvasóink is találkozhattak a jelöltekkel, a finisben bemutattuk a „versenyzőket”, szavazhatott mindenki a számára legszakmaibb, legszebb vagy legszimpatikusabb döntősre. Eddig három győztesünk volt: Somodi Ferenc birtoka Kecskeméten, aki csodás gyümölcskertészetével nyert. Molnár István az Agrárbéta Kft.-vel a második győztes lett, birtokán az egykori sertéstelepen naperőművel, orchideaüvegházzal, biomassza-erőművel és különleges élelmiszeripari kukoricával győzte meg a zsűrit. Harmadik évben pedig Derecskén a Bold Agro nyert, ahol egy csodás gigabirtokot szavazott meg a zsűri győztesnek, a Szabó család intenzív gyümölcsöse és a DÉR Juice gyümölcsléüzeme egysége volt a mérvadó pont.

 

 

Az idén ki veszi át a díjat?

Több mint 50 szavazattal a nagy létszámú zsűri eldöntötte, kik jutnak a döntőbe, kinek lesz lehetősége kategóriagyőztesnek, majd szeptember 12-i gálaesten akár győztesnek is lenni. Több ezer kilométer, 8 nap, 21 birtok, számtalan élmény áll mögöttünk, olykor viták vagy épp döbbent csend övezte a látottakat.

A birtokbejárásról hazaérkezve kétségünk sincs: mindannyian győztesek. Ezen a színvonalon valóban nem csak a profit a fontos, de ahogy Mátrai Zoltán az előző havi felvezetőnkben is fogalmazott: „persze a megélhetéshez, beruházásokhoz ez nélkülözhetetlen, de ahogy lelki értelemben nem csak kenyéren és vízen él az ember, úgy a gazdálkodásban sem csak a profit a központ. A társadalom egészében, s így az agrártársadalomban is az egyik nem anyagi értékmérő a társadalmi szerepvállalás, a másik az épített és természeti környezet rendben tartása, a fenntartható gazdálkodás, az innováció, az infrastruktúra állapota, a higiénia, a más gazdákkal való együttműködés, a vizuális szépség. A díj kiírásakor azt határoztuk el, hogy ezeket a nem anyagi értékmérőket vizsgáljuk, és így szeretnénk megtalálni azokat a gazdaságokat, melyeket ország-világ számára bemutatunk, büszkén dicsekedve velük, akik profitjuk egy részét arra költik, hogy ne csak jó, hanem szép gazdaságot üzemeltessenek. A szép birtok a hazai mezőgazdaság hírvivője. Példaképek ők, akik alátámasztják, hogy szép szakma a miénk, amit nemcsak jól, hanem a szemnek és a léleknek is gyönyörűen lehet művelni!”

 

Augusztus 15-től várják az Ön szavazatát is az idei közönségdíjasra! A linkre kattintva megnézheti a jelölteket és voksolhat is kedvencére: KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS

 

 

Sándor Ildikó