fbpx

„Szeretettel ápoljuk a fákat…”

Írta: Szerkesztőség - 2019 december 13.

Magyarország Legszebb Birtoka 2019-ben a Bold Agro Kft.

Volt szerencsém többször is ellátogatni Derecskére, a gyümölcsös konténerekben „körbevonatozni” az almáskertben, megismerkedni egy családdal, akik nemcsak megálmodták, de meg is valósították terveiket, sőt, annál sokkal többet. Ahol a növénytermesztés és az állattenyésztés ugyanúgy szimbiózisban él, mint a madárodúk vagy épp a néprajz és a hagyományőrzés.

Az idei Magyarország Legszebb Birtoka versenyen a Hajdú-Bihar megyei Bold Agro Kft. „mindent vitt”, ahogy mondani szokás: a Közönségdíj mellett a Gyümölcstermesztő birtok kategóriának az első helyezését, majd az abszolút győzelmet.

Bérmunkavállalástól a cégcsoportig

Szemet gyönyörködtető birtok és madárcsicsergés fogadta szerkesztőségünket, amikor ellátogattunk a már hivatalosan is legszebb birtokra. Beszélgetésünk elején dr. Szabó Viktort, a Bold Agro Kft. ügyvezetőjét arra kértük, mutassa be a mára cégcsoporttá nőtt vállalkozás kezdeti időszakát.

– Édesapánk 1990-ben kezdett használt gépekkel, szántóföldi bérmunkával foglalkozni. A kárpótlás idején termőföldet és földbérletet vásárolt, s szántóföldi növénytermesztésbe fogott. Gyümölcstermesztéssel 1996, állattenyésztéssel pedig 2004 óta foglalkozunk. Veronika testvérem és én szinte együtt nőttünk fel a vállalkozással: gyermekként is sokat segítettünk édesapánknak, tanulmányaink befejeztével pedig aktívan részt vállalunk a társaság életében.

Csupa fiatalt látok a vezetésben. Ezek szerint már a generációváltás is megtörtént?

– Édesapám 2010-től tudatosan vont be engem és húgomat a vállalatcsoport vezetésébe. A teljes irányítást rám bízta, s fő feladatommá vált többek között az árbevétel jelentős részét képező sertés- és növénytermesztési üzletág menedzselése, valamint a technológiai újítások kutatása. Testvérem az Almavirág Étterem és Rendezvényház vezetéséért felel, feleségem pedig a gyümölcsfeldolgozást és a DÉR Juice gyümölcslevek forgalmazását irányítja. Édesapám a stratégia tervezésében, a hatékonyság fejlesztésében viszont a mai napig részt vesz, ugyanis számunkra rendkívül fontos, hogy kiváló minőségű, egészséges termékeket állítsunk elő, ennek érdekében folyamatosan képezzük magunkat és fejlesztjük a gazdaságot. Édesapám már a kezdeti időben folyamatosan arra kereste a választ, hogyan legyünk hatékonyabbak. Napjainkra a hatékonyság iránti szenvedély cégünk alapértékévé és motorjává vált. Ennek érdekében igyekeztünk a legkorszerűbb ismereteket alkalmazni a gyakorlatban, vagyis fontos értékünk a tudásalapú mezőgazdaság. Mindez azonban lehetetlen lenne a cég munkatársai nélkül.

Szabó VIktor ügyvezető, Bold Agro Kft. (fotó: Lévai Zsolt/NAK)

Szeretettel ápoljuk a fákat

A Bold Agro gyümölcsei napjainkra ismertek, sőt elismertek belföldön és külföldön egyaránt. Minek köszönhető ez a siker?

– Jelenleg 110 hektáron almát, 80 hektáron pedig meggyet termesztünk. Hiszünk abban, ha mindent megadunk a gyümölcsfáinknak, amire szükségük van, a végeredmény egy kifogástalan, minőségi és szép termés. Ennek tudatában nagy szeretettel, lelkesedéssel és a legkorszerűbb megoldásokkal ápoljuk a fákat.

Az ültetvények tervezése során ügyelünk a megfelelő sor- és tőtávolságra, valamint a sorok futásának irányára is. A metszést is úgy végezzük, hogy a növekvő gyümölcsöket minél több fény érje. Mivel a termesztéstechnológiának köszönhetően a gyümölcsök könnyen elérhetőek, kevesebb permetezőszerrel elérhetjük a védelmet. Integrált gyümölcstermesztést végzünk, ahol csak bizonyos növényvédő szerek használhatók, így gyümölcseink nincsenek folyamatosan erős vegyszerekkel kezelve. A termelés során nem az a célunk, hogy minél több terméket állítsunk elő, hanem a termés ne terhelje le a fát, a gyümölcsök megfelelő méretű, zamatos és egészséges terméssé fejlődjenek.

DÉR Juice – a gyümölcslevek példaképe

Mi történik a Derecskei Gyümölcsösben előállított terméssel?

– A kiváló minőség elérése érdekében a kézi szedésűek gyümölcseink, a munkánkat önjáró szedőkocsik is segítik. A post harvest (betakarítás utáni műveletek összessége) tevékenységet a 4 ezer tonnás tárolókapacitásunkra és a gyümölcslé-feldolgozó üzemünkre alapozzuk. Évente 5 ezer tonna almát értékesítünk, emellett mintegy félmillió liter különféle prémium minőségű 100 százalékos gyümölcslevet állítunk elő, amiket 2019-től DÉR Jucie márkanéven forgalmazunk. Gyümölcsleveink megtalálhatók különböző üzletláncok polcain, de exportra is értékesítünk.

Szántóföldi növénytermesztés nitrogénveszteség nélkül

A Bold Agro szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozik. Mekkora területen végzik ezt a tevékenységet?

– A szántóföldi növénytermesztés célja, hogy sertéstelepünk állományát takarmánnyal lássuk el. Területeink adottságainak megfelelően kukoricát, búzát, árpát, napraforgót és repcét termelünk összesen mintegy 1500 hektár területen. Az elmúlt évek során gazdaságunkban minden fajnak kialakítottuk a saját művelési technológiáját, amit folyamatosan finomítunk a legújabb ismereteinknek megfelelően.

A termesztéstechnológiához szükséges mindenféle gépi eszközzel rendelkezünk, beleértve a szárító- és tárolókapacitást is. A korszerű szárító-technológiánknak köszönhetően 30 százalékkal csökkentettük az energiafelhasználást, a filteres porelszívással pedig elkerüljük a pontforrásszerű levegőszennyeződést.

A sertéstelepen keletkezett hígtrágyát a földjeinken hasznosítjuk, így a fosszilisműtrágya-felhasználásban jelentős megtakarítást értünk el, a kijuttatás során a hígtrágyát pedig a talajba injektáljuk, amivel a nitrogénveszteség is nullára csökken.

Mezőgazdaság hatékonyan és felelősen

Említette, hogy az 1500 hektár szántóföldön előállított termény a sertésállomány takarmányozásához szükséges. Mekkora a sertésállományuk?

– 15 évvel ezelőtt kezdtünk sertéstartással foglalkozni egy, a hetvenes években épült telep megvásárlásával. 6-8 év próbálkozás után megszületett a stratégiai döntés egy modern telep megvalósításáról. Napjainkra elmondhatjuk, hogy a sertéstelepünk a szakmai berkekben követendő példának számít, s a dániai telepek között is a legjobb 20 százalék közé sorolható. Jelenleg 2.300 kocát tartunk, amit terveink szerint jövőre 3.300-ra növelünk, telepünk éves sertéskibocsátása most 73 ezer, amit 2020-ra 110 ezerre növelünk.

Világbajnok a derecskei étteremben

A kert előtt a híres Almavirág Étterem áll. Minek köszönheti gyors népszerűségét?

– A társaságunknál előállított élelmiszerek népszerűsítését sem bíztuk a véletlenre, a különleges és finom kínálatról Rédai Attila világbajnok mesterszakács gondoskodik. Sikerünket jól illusztrálja az elmúlt évben felszolgált 26.772 tányér főétel, a 2.500 óriás szelet, a 2.560 almás sütemény és a 3.560 liter saját előállítású almalé, amik mellett persze mást is fogyasztottak vendégeink.

Mindezt a szerteágazó tevékenységi kört hány alkalmazottal képesek ellátni?

– Cégcsoportunk 140 állandó, valamint további 150 idényjellegű munkatársat foglalkoztat. Hiszünk és bízunk abban, hogy dolgozóink számára cégünk nem csupán egy munkahely, de kiváló munkatársi közösség is, ahol az egymás kölcsönös tisztelete és megbecsülése a jellemző. Sikereink mögött a munkatársaink elkötelezettsége, tudása, lelkesedése is áll. Mindannyian arra törekszünk, hogy minőségi termékeket állítsunk elő, de eközben fontos a körülöttünk élők boldogsága és jóléte is. Célunk, hogy boldoguló és fejlődő társakkal dolgozzunk együtt. Ehhez munkájukat nemcsak anyagilag, de erkölcsileg is elismerjük.

Cégcsoportjuknál állandó a fejlesztés. Mik a következő lépések?

– A Bold Agro Kft. a 2018-2020-as időszakban 4,5 milliárd forint értékben hajt végre fejlesztéseket. Ezek között szerepel a már megvalósult 4000 tonna kapacitású hűtőház, és a már említett sertéstelep bővítése. Ezen kívül műholdas helyzet-meghatározóval működő, automatizált vetőgépeket helyezünk üzembe, ami bevezeti a növénytermesztési üzletágunkat is a 21. századba. Továbbá 1 éven belül a teljes gyümölcsfa-ültetvényünket jéghálóval fedjük be. Hazánkban elsőként egy egyedi tervezésű pneumatikus prést is üzembe kívánunk helyezni, ami még hatékonyabbá teszi a hidegen préselt gyümölcslé-előállítást.

Okoskertünkben már most is olyan automatizált öntözőrendszer működik, ami valós időben képes lekövetni az időjárást, szabályozva az öntözés intenzitását, ezen felül még olyan technológiai fejlesztéseket szeretnénk végrehajtani, amik választ adnak a jövő kihívásaira, így a környezeti terhelés csökkentését is célul tűztük ki. Ezt precíziós eszközökkel szeretnénk elérni: a növényi inputokat, tehát a drága növényvédő szereket és műtrágyákat kisebb mértékben kívánjuk használni a jövőben.

Nevelési, sőt oktatási céllal hozták létre a nagysikerű Kertpedagógiai Programot, a fiatalok valós környezetben ismerkedhetnek az élővilággal, évi 10 ezer kisiskolás számára nyújtanak betekintést a felelős kertművelésbe. A közösségi szemlélet ezek szerint hivatásukká vált?

– Igen, de cégcsoportunk aktívan támogatja a helyi civil közösségeket is, a farsangokat, bálokat és számos jótékonysági rendezvényt rendszeresen segítjük termékeinkkel, valamint az Iskolagyümölcs program keretében már több mint 23 ezer gyermek fogyasztja iskolájában a derecskei kert gyümölcseit. Alapítói, aktív kezdeményezői és tagjai vagyunk több helyi termelői, értékesítési szerveződésnek, valamint szerepet vállalunk az agráriumban működő érdekvédelmi és köztestületi szervezetekben is. A Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Karának kihelyezett Tanszéke és Mintagazdasága vagyunk, így számos egyetemi és PhD hallgató kutatásához is gyakorlati terepet biztosítunk. De a Bold Agro Kft. küldetése továbbra is az, hogy kiváló minőségű mezőgazdasági terményeket állítson elő, hozzájárulva a fenntartható mezőgazdaság megvalósításához Magyarországon. Célunk, hogy Európa egyik leghatékonyabb agrárvállalatává váljunk.

A zsűri a döntését azzal indokolta, hogy a cégcsoport főbb ágazatai – a sertéstenyésztés, növény- és gyümölcstermesztés, gyümölcsfeldolgozás és -forgalmazás – révén, valamint az ezekre épülő vendéglátással egyedülálló „szimbiózist” hozott létre, ami jelentős mértékben segíti a környezetterhelés és az ökológiai lábnyom csökkentését.

A díjnak azonban ettől sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonított – egy helyi szösszenetet elmesélve – Szabó Imre, az ügyvezető édesapja. „Még javában zajlott a közönségszavazás, mikor az utcán megállított egyik dolgozónk családtagja, érdeklődve: Imre bácsi, hogy állunk már? Szavaztunk ám, hogy mi legyünk a legszebbek! Én úgy gondolom, ez mindennél többet ér, mikor a közös sikerre, a közös munkára a legkisebbtől a legnagyobbig mindenki büszke, és ezentúl még aki az udvart söpri, az is tudni fogja, hogy azért kell mindennek olyan tisztának lenni, mert mégiscsak ez a legszebb birtok. Hivatalosan is.”