fbpx

Ma hulladék, holnap fontos trágya lehet

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 26.

Miután világszerte cél az egyoldalú műtrágyázás ellensúlyozása, brit kutatók most a szerves hulladékokat vizsgálják a trágyaként hasznosítás miatt.

 

trágya

 

Jobb a termőföldnek, a környezetnek

A Glasgow Caledonian University tudóscsoportjának kutatásai új számítógépes eszközt fejlesztettek ki a bioszilárd anyagok elhelyezésének legbiztonságosabb területeinek megtalálásához. (A bioszilárd anyagok szilárd szerves anyagok, amit a szennyvíztisztítás során nyernek ki, és egyre több helyen – megfelelő előkezelés után – műtrágyaként használnak a talaj termékenységének javítására. Sok éven át tartó tudományos kutatás megerősítette, hogy ezek a bioszilárd anyagok, szerves hulladékok hasonló tápanyagokat tartalmaznak, mint az állati trágyák.) Nagy-Britanniában évente 100 millió tonna körüli szerves hulladék kerül a mezőgazdasági területekre. Ezek az anyagok megfelelő kezelés nélkül szennyezőek, de mint kezelt szerves hulladék jótékony hatással van a talajra és a növények növekedésére. Sőt, csökkentheti a vegyileg előállított műtrágya-felhasználást iránti igényt, ami szintén káros lehet a környezetre és az ökoszisztémákra.

 

trágya

 

Segít a gazdáknak

A Waste to Land (W2L) elnevezésű eszköz vizuális eszközökkel és térképekkel mutatja be a gazdáknak a legbiztonságosabb területeket a szerves hulladékok kijuttatásához. Ez – az Agrimachinery tudósítása szerint – bizalmat ad számukra a hulladék hosszú távú felhasználásában. Az eszköz ugyanis egyesíti a környezeti statisztikákat és a meglévő adatokat, és képes megelőzni, mérsékelni a kijuttatással okozott környezetterhelést.

A projekt vezetője, Dr. Alejandro Gonzalez Ollauri szerint bizonyított, hogy a szerves hulladékok felhasználása javítja a talaj minőségét, a terméshozamot, csökkenti az ipar és a gazdálkodók költségeit, és ezáltal hozzájárul a körforgásos gazdasághoz. Fontos a szerves hulladékok mezőgazdasági újrafeldolgozásának környezeti hatásait csökkenteni azzal, hogy meghatározzák a kijuttatásnak megfelelő helyeket, és megjósolják az ilyen gyakorlat hatását.