fbpx

A kertészet előrelépéshez elengedhetetlen a digitalizáció és a robotika meghonosítása

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 28.

Lenne mit tanulni a holland kollégáktól, mutatott rá a hazai dísznövénytermesztés és kereskedelem nem túl jó állapotára Rónai Gergely, a Faiskolai Értékesítési Szövetség értékesítési vezetője a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének tapolcai szakmai napjain megtartott ágazati elemzésében. A specializációban és a szervezettségben jelentős az elmaradás a hollandok mellett a belgákhoz, a németekhez és az olaszokhoz képest is, olvasható a NAK honlapján.

kertészet

A gondok között igen látványos a tervezői igények és a termesztői kínálat közötti összhang hiánya: kívánatos lenne a jelentős dísznövényigényű magyarországi beruházásokat hazai növényekkel ellátni. Viszont Rónai tapasztalata szerint a termelők jellemzően csak annyit termelnek, amennyit biztosan el tudnak közvetlenül adni: emiatt pedig kevesebb árualapot is juttatnak el a nagykereskedésekbe. A jelentkező igények így csak importból fedezhetők, de előrelátással ez elkerülhetővé válna.

Érdemes lenne termelői-értékesítési csoportokat létrehozni, vagy a meglévőkhöz csatlakozni. Ilyen meglévő például a Faiskolai Értékesítési Szövetség, ami külföldön is képviseli a magyar termelőket.

Digitalizáció és robotika

A szakember úgy látja, hogy az előrelépéshez elengedhetetlen a digitalizáció, a robotika meghonosítása a kertészetekben, ami egyrészt programozott termesztést tenne lehetővé, másrészt segítené az állandó munkaerőhiányt. Ezen kívül fontosnak tartja egy országos fakertész-adatbázis és növénykereső létrehozását, valamint az e-kereskedelem hatékonyabbá tételét is.