fbpx

Szója: egy év alatt 70 százalékos drágulás

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 15.

Csökken a kereslet

Az USA agrárminisztériuma szerint a májusi kilátások az előző szezonhoz képest 6 százalékkal nagyobb, 386 millió tonnás globális szójababtermést valószínűsítenek. Ez Brazíliában, Argentínában és az USA-ban egyaránt nőhet. Ugyanakkor a várható felhasználás (332 millió tonna) 54 millió tonnával múlhatja alul a kibocsátást, így 91 millió tonna (+5 százalék) szójabab maradhat a tárolókban a szezon végére.

 

szója
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Nőtt a termőterület

Az Európai Unióban, áprilisban az átlagosnál alacsonyabb hőmérséklet és a csapadék hiánya késleltette a szójabab vetését. A francia Tallage szerint az EU-ban a növény által elfoglalt terület 960 ezer hektár lehet az idén. Olaszországban (+8 százalék), Romániában (+15 százalék) és Németországban (+33 százalék) is nagyobb területen vetettek, míg Franciaországban 8 év után először csökkenhet (–5 százalék) a termőterület.

 

Nagy átlagos áremelkedés

Az AM tájékoztatása szerint Magyarországon 57 ezer hektáron vethetnek a gazdák szójababot, május közepéig a terület 84 százalékán végeztek a vetéssel. Az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára (minőségi kategóriák összesen) 215,1 ezer forint/tonna (+70 százalék) volt május utolsó hetében. A full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) az előző évinél 7 százalékkal magasabb, 182,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor – jelentette az Agrárközgazdasági Intézet.