fbpx

Viszi az eső a brazil szója-betakarítást

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 23.

Komoly befolyást gyakorol a világ legfőbb szójaexportőrének kilátásaira. Nem kizárt, hogy lefelé módosítják az előzetes termésbecsléseket és a kiviteli kalkulációkat.

 

szója

 

Lassú az aratás

A brazil mezőgazdaság szójatermésének aratása továbbra is az elmúlt tíz év összevetésében a leglassabb a bőséges esőzések miatt. A betakarítás jelenleg 15 százalékon áll – szemben a tavalyi év hasonló időszakában mért 31 százalékos mértékkel. Bár az utóbbi napokon kissé gyorsabban haladt az aratás, az esőzések továbbra is a legnagyobb akadályt jelentik a fehérjenövény betakarításában. Ez hatással lesz nemcsak az agrárlogisztikára, hanem természetesen az exportra is. Megfigyelők szerint a brazil szójababtermelés 132 millió tonna, de a hét végén felülvizsgálják ezt a becslést.

 

szója

 

A kukoricára is kihat

Sőt, időközben a mezőgazdasági meteorológiai előrejelzések még nagyobb esőket prognosztizálnak. A gazdaságok ezért annak ellenére is inkább lehozzák a szántóföldről a terményt, hogy annak nedvességtartalma jócskán meghaladja az ideálisat. Ez a szója esetében nem csak a szárítási műveletek és folyamat költségét növeli. A magas nedvességtartalmú szójamag sérülékenyebb, ezért a minősége jobban romolhat a betakarítás és az azt követő műveletek során. Egyes termőterületeken – ahol általában csak egy termést hoznak évszakonként – a késleltetett ültetés és a száraz körülmények lelassították a növény fejlődését, és meghosszabbították a termésciklust. Ám ez további problémákat szülhet: a szójabab-betakarítás késleltetése hatással lesz a kukoricavetésre. Azaz máris késésben vannak: a február második dekádjáig elért 24 százalékos fok jócskán elmarad a 2020 azonos időszakában regisztrált 51 százaléktól…

 

Illusztráció: Horizont Média/archív