fbpx

Szója, kukorica: kisebb termést várnak az USA-ban

Írta: Kohout Zoltán - 2020 szeptember 22.

Óhatatlanul csökkenteniük kell a hozamvárakozásokat az észak-amerikai mezőgazdasági fórumoknak a rossz időjárás miatt. Nagy most a várakozás a gazdák körében, mert az előzetes becslések befolyásolják az árakat.

 

Mérsékelni kell

A kukorica- és szójabab-hozamra vonatkozó várakozások 2020-ban elkerülhetetlenül csökkennek – figyelmeztetnek a szakemberek. Az ok: bár az augusztusi termésfelmérések rekord kukorica- és szójabab-hozamot jeleztek, a váratlan időjárási anomáliák miatt a szeptemberi objektív felmérés hozamát mérsékelni kell.

Az USDA júliusi becslése még arra számított, hogy a kukorica és a szójabab hozama 2020-ban megegyezik azzal rekord-várakozással, amit először februárban mutattak be az USDA Agricultural Outlook Forumon. Sőt, a termelői felmérések után, az augusztusi növénytermesztési jelentés még magasabb hozamokra mutatott rá. Ugyanakkor a szokásosnál melegebb hőmérséklet, a szeszélyes esőzések, a váratlan időjárási események aggályokat vetettek fel az érzékenyebb növények miatt. A déli és nyugati területeken kelet felé terjedő aszály tapasztalható. Ez potenciálisan alacsonyabbá tehetik a hozambecsléseket. Mindezek és az augusztusi jelentés kiadása után a kukoricaöv egy rekordszintű katasztrofális szélvihart élt át, amely jelentős terméskárokat okozott.

 

 

A globális piactól is függ

Az objektív hozamtáblákon alapuló szeptemberi növénytermesztési jelentés arra kényszerítheti az USDA-t, hogy alacsonyabb hozambecsléseket adjon ki. Az ebből adódó kínálati becslések jobban tükrözhetik a termésviszonyok legutóbbi változásait. A jelenlegi rekordméretű becslések és a jelenlegi előre jelzett keresleti feltételek állandó szinten tartása a várakozásokat és ezzel a terményárakat alacsonyabbá teheti. Másrészt a kereslet javulása, például Kína nagyobb kukorica- és szójabab-vásárlása, vagy az etanol fellendülése, a kínálat szigorítása mellett elősegítheti az árak emelkedését. A 2019-es alacsony hozamok és a csökkenő kereslet után a kukorica- és szójatermelők magasabb árakat használhatnak.

 

 

Alacsonyabbnak kell lennie

Augusztusban egyébként az említett  USDA-jelentés rekord kukorica- és szójababhozamokat becsült, ami az amerikai kukoricára vonatkozóan 18 tonnát jelen tett (az év eleji 17,85-höz képest). Míg a növekedési feltételek országszerte minden bizonnyal jobbak voltak, mint 2019-ben, a gazdálkodók aggódva várják az USDA szeptemberi objektív hozamparaméter-becsléseit, amelyeknek a közép-nyugati kukoricaövezet és a nyugati szárazsági viszonyok nagy részét végigsöprő derecho következtében elkerülhetetlenül alacsonyabbnak kell lennie. Ha a rekord termelési becslések továbbra is fennállnak, a kereslet és az exportpiac bizonytalansága mellett a kukorica és a szójabab ára valószínűleg még alacsonyabb lesz. Ha azonban a hozambecsléseket módosítják az árukínálat visszaszorítására, miközben más keresleti és kínálati feltételek fennállnak, az árak emelkedhetnek.

Forrás: Farm Bureau, Horizont Média-archív