fbpx

Az Alltech már a tízezredik mintát analizálta mikotoxinokra

Írta: Szerkesztőség - 2016 január 12.

[DUNBOYNE, Írország] – Az Alltech Mikotoxin Menedzsment Programja nagy horderejű eseménnyel zárta a 2015-ös évet, hiszen a vállalat széles körű mikotoxin-analitikai programja keretében már a tízezredik minta elemzését végezték el. Az Alltech Analytical Services Laboratory 2012-es megnyitása óta már több mint 10 000 belföldi és nemzetközi mintát analizált mikotoxinokkal való szennyezettségre ez az ISO/IEC 17025:2005 szabványnak megfelelően akkreditált laboratórium.

Az ISO/IEC 17025:2005 nemzetközi szabvány, amellyel a vizsgáló laboratóriumok kompetenciáját ismerik el, több mint 35 országban alapja a laboratóriumok akkreditálásának. Az Alltech Analytical Services Laboratory több mint 50 különböző takarmányminta-típust kapott elemzésre 80-nál is több országból azóta, hogy a laboratórium a Kentucky állambeli Winchester városában megkezdte működését. A laboratórium által alkalmazott, szabadalmi oltalom alatt álló 37+® nevű folyadékkromatográfiás-tandem tömegspektrometriás (LC/MS/MS) analitikai módszer, melyet az Alltech fejlesztett ki, jelenleg a legkorszerűbb eljárás, amellyel több mint 37 mikotoxin mutatható ki és határozható meg mennyiségileg ppb (részecskeszám/milliárd) és ppt (részecskeszám/billió) szinteken.

„Ez a tízezredik mintás mérföldkő magasra teszi a lécet a globális mikotoxin-elemzések terén, egyben megerősíti vevőinknek az Alltech 37+ mikotoxin-analitikai programja keretében végzett precíz, pontos és alapos vizsgálatokba vetett bizalmát” – mondta Steve Mobley, az Analytical Services Laboratory vezetője. „Diagnosztikai megközelítésünk lehetővé teszi számunkra, hogy tovább vizsgáljuk az emlős haszonállatok és a baromfi mikotoxinokkal összefüggő egészségügyi problémáit, tanulmányozzuk a globális mikotoxin-tendenciákat és átfogó, testre szabott programokat fejlesszünk ki vevőink számára a mikotoxinok okozta problémák kezelése céljából.”

A legutóbbi három évben beküldött minták elemzési eredményei alapján az Alltech 37+ mikotoxin-analitikai program átfogó képet adott a mikotoxin-szennyezettség világméretű helyzetéről és az egyes földrajzi régiókban megállapítható időbeli tendenciákról. A laboratórium azt találta, hogy a megvizsgált minták 97 százaléka tartalmazott egy vagy több mikotoxint, és az egyes mintákban átlagosan hat mikotoxin volt kimutatható. B típusú trichotecének és fumonizinek a minták több mint 70 százalékában jelen voltak.

Az Analytical Services Laboratory egyik részlege az Alltech-nek, amely világméretekben vezető szerepet játszik az ember, az állatok és a növények egészségének és teljesítményének természetes táplálási/takarmányozási megoldásokkal és tudományos innovációval történő javításában. Az Alltech Mikotoxin Menedzsment Programjával együttműködve a laboratórium hatalmas adatbázissal segíti elő a mikotoxinok okozta problémák felismerését világszerte, ezáltal pontosabb képet ad a termelőknek a mikotoxin-szennyezettség aktuális helyzetéről. Emellett az Alltech szabadalmazott „jelzőlámpa” rendszerű kockázatbecslése betekintést nyújt a mikotoxinok különböző fajú és életkorú állatokban kifejtett additív (összeadódó) és szinergista (egymás hatását fokozó) hatásaiba, melyek több mikotoxin akár alacsony koncentrációkban való együttes jelenlétekor nyilvánulnak meg.

Elindítása óta az Alltech Mikotoxin Menedzsment Programja világszerte elismertté vált. A China Feed Industry Information Network [Kína Takarmányiparának Információs Hálózata] nevű online sajtóorgánum a közelmúltban az Alltech Mikotoxin Menedzsment Programját a Star Feed Additive®Top 5 Mycotoxin Solution [Sztár Takarmánykiegészítő – Legjobb 5 Mikotoxin Megoldás] díjjal tüntette ki. 2013 végén az Alltech 37+® mikotoxin-analitikai programja egycsillagos innovációs díjat kapott a franciaországi Innov’Space programtól, amely a mezőgazdasági termék- és szolgáltatási innovációknak ítél oda kitűnőségi díjakat. A 2014-es Tejtermelési Világkiállításon [World Dairy Expo] a 37+® program megkapta a Dairy Herd Management [Tejelőállomány-menedzsment] egyik innovációs díját is.