Szőlő- és gyümölcstermesztésben is sikeresen a megújult Huminisz technológiával!

Magneto – CaN – NPK 3:20:3

A Huminisz Kutatásfejlesztő Kft. napjainkra meghatározó szerepet tölt be a magyarországi növénykondicionáló termékeket gyártó és forgalmazó cégek között. Több mint egy évtizede áll a magyar mezőgazdasági termelők szolgálatában, nincs olyan növénytermesztési ágazat, ahol ne használnák a cég komplex humin- és fulvosav-alapú növénykondicionáló technológiáját. A Huminisz Kft. két korszerű, prémium termékcsalád, a Kondisol növénykondicionálók és Solvitis lombtrágyák fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A 2018-as év is a fejlesztések és az új termékek éve volt. Sikeresen szerepeltek az üzemi technológiánkban a Solvitis Magneto (emelt N komplex), Solvitis CaN (emelt Ca és N) és Solvitis NPK 3:20:3 (emelt P) termékeink.

Hatékonyság és jövedelmezőség

1. ábra Huminisz technológia hatása a kötődésre meggy ültetvényben (Pókaszepetk, 2018)

A Kondisol termékekben megtalálhatóak a szőlő és a gyümölcsök számára fontos szervesanyagok (pl. enzimek, enzimaktivátorok, aminosavak, vitaminok és egyéb biológiailag értékes vegyületek). A Solvitis lombtrágyacsalád tagjai mikro-, mezo- és makroelem-tartalmú levéltrágyák. A Huminisz technológia lényege abban rejlik, hogy az önmagukban is jól működő Kondisol, illetve a 15 féle Solvitis termék valamelyikét együttesen javasoljuk kijuttatni a növények igényeihez igazítva a megfelelő fenofázisban. Az összetételében is megújult Huminisz technológia a 2018as évben is jövedelmezően működött. Szőlő- és gyümölcstermesztő partnereink, valamint üzemi- és kutatóintézeti kísérletek – egymástól eltérő ökológiai helyszíneken – a Huminisz technológia állományra, minőségi paraméterekre és a terméseredményekre gyakorolt pozitív hatásáról, valamint a kiemelkedő jövedelmezőségről számoltak be.

Több-jobb termés, jobb kötődés

A NAIK Szőlészeti és Borászati badacsonyi kutatóintézeti eredményei szerint a második kísérleti évben is kiemelkedő, 16%-os termésmennyiség-növekedést (+2300 kg/ha) és 0,6 értékkel magasabb mustfokot mutattak, enyhe 0,55 g/l savcsökkenés mellett.

2. ábra Huminisz technológia hatása meggy paraméterekre (Pókaszepetk, 2018)

A 2018-as évben is számos üzemi tesztből és kísérletből származó adat, például bor- és csemegeszőlőben, megygyben, almában, körtében egyaránt visszaigazolta, hogy az új Solvitis Magento és Solvitis CaN termékekkel bővült Huminisz technológia eredményességét.

Meggyültetvényben a kezelt fákon szüret előtt, a három hullási fázist követően a kontrollban mért eredményekhez képest 16,4%-os kötődésnövekedést jelentett. (1. ábra). A termésparamétereket vizsgálva a gyümölcsátmérő tekintetében szignifikáns különbséget lehetett mérni 5%-os szignifikancia-szinten (2. ábra). Körte ültetvényben, Packham’s Triumph fajtában az ország több ültetvényében is használták a Huminisz technológiát. A 3. ábrán szereplő adatok átlagosan jellemzik az adott fajtában a 2018-as évben elért eredményeket. Szignifikáns eredmények születtek mind a gyümölcsátmérő, mind a gyümölcstömeg és Brix fok tekintetében is.


3. ábra Huminisz technológia hatása Packham’s Triumph körtefajtában (Alsóberecki, 2018)

Bőséges megtérülés

Intenzív szőlő- és gyümölcstermesztési technológiában a kijuttatott kezelések (4-6) számától függően a hektárköltség ~30-40 ezer Ft-ot tesz ki. A termésmennyiségből és a minőségjavulásból adódó árbevétel-többlet, az alacsony felvásárlási árak és az idei évben tapasztalt extrém időjárási körülmények esetén is a költségek többszörösen, akár 8-10 szeresen is megtérülhetnek.

Új termékeinkkel és az új technológiáinkkal kapcsolatos információkért, kérjük, forduljanak bizalommal területi képviselőinkhez!

Pais István, Vaszily Zsolt

Huminisz Kft.

Tartalom közti banner a cikk végére
no