fbpx

Polysulphate – kénutánpótlás a természet erejével

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 október 16.

A fehérjék előállításához a nitrogén és a kén egyaránt fontos, felvételük nagyjából hasonlóképpen, egy időben történik.

Polysulphate dekor

A növények megfelelő nitrogénfelvételének érdekében elengedhetetlen a talajban elérhető szulfátkészlet évenkénti utánpótlása. A talajban lévő kén könnyen kimosódik. Ezért ajánlott a szulfátokat a vegetáció kezdetekor kijuttatni, hogy a növekedési szakaszban biztosan elegendő mennyiség álljon a növények rendelkezésére.

A kénhiány súlyosan csökkenti a nitrogénfelhasználás hatékonyságát és korlátozza a fehérjeszintézist. A talaj kéntartalma utánpótlás nélkül ritkán nyújt elegendő mennyiséget, különösen a magas kénigényű olajos növények (napraforgó vagy a szója), a pillangósok (bab, borsó, lucerna) és a keresztesvirágú növények (pl. repce, káposzta) számára.

Polysulphate logó

Számos megoldás közül miért a Polysulphate ajánlott?

Nagyon egyszerű a válasz, hiszen rendkívül magas kéntartalma azonnal felvehető a növény számára – nem kell várni a kémiai átalakulásra, mint az elemi ként tartalmazó készítmények esetében. Speciális szulfátkötéseinek köszönhetően nemcsak a kén, hanem az ásvány természetes makro- és mikroelem-tartalma is nagyjából 2 hónapon keresztül elérhető a növények számára, kimosódás nélkül.

Polysulphate

A 2021-es esztendőben már sikeresen használták a termelők gabonában, repcében és szójában, valamint zöldség kultúrákban is az ICL új termékét, a Polysulphate-ot, amely egy természetes eredetű, komplex ásványi tápanyag. A Polysulphate a kén mellett kalciumot, káliumot, magnéziumot, bórt, vasat, mangánt, rezet és cinket is tartalmaz.

Polysulphate

A kalcium szulfátos formában való jelenléte lehetővé teszi, hogy a szikesedés kezdeti fázisát is képes visszafordítani, folyamatos használatával pedig jelentős állapotjavulás is elérhető. Mindezt teszi a környezet maximális védelme mellett, hiszen a Polysulphate egy kémiai kezelésektől mentes, biotermesztésben is engedélyezett természetes ásványi tápanyag.

Kijuttatási javaslatok:

Szántföldi kultúrák esetén akár egyetlen Polysulphate-kezelés is elegendő, alap- és fejtrágyaként is alkalmazható. Repcében 250–300 kg/ha, gabonában (búza, tritikálé, rozs, árpa) 150–180 kg/ha a javasolt mennyiség.

Lépjen kapcsolatba az ICL szaktanácsadójával, és kérjen személyre szabott javaslatot!
Rácz Gábor
+36 30 488 1479

ICL cég logó