Szükséges a nyomon-követhetőség a faanyag-kereskedelemben is

Két tűzifa- és egy fűrészáru-kereskedés működését függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mivel a telephelyeken nem volt nyomon követhető a vásárolt és értékesített, valamint tárolt faanyagok eredete, forgalmazása.

A fatermékek szigorú nyomon követését uniós és hazai jogszabályok írják elő annak érdekében, hogy a faanyag kereskedelmi láncból ki lehessen zárni az illegális eredetű faanyagot, olvasható a Nébih honlapján. A faanyag-kereskedők ellenőrzése a telephelyi nyilvántartások alapján végezhető el átfogóan.

A Nébih 2017 májusában közzétett egy részletes útmutatót a faanyag kereskedők részére, ami alapján minden érintett el tudja készíteni a jogszerű működését igazoló telephelyi nyilvántartását.

A hivatal erdészeti szakemberei az elmúlt hónapokban országos átfogó ellenőrzést tartottak több megyében: 29 faanyag-kereskedő telephelyén a forgalmazott faanyagok nyomon követhetőségét vizsgálták. Ennek során több olyan szereplőt is ellenőriztek, akik gyakorlatilag semmiféle nyilvántartást nem vezettek, holott a vonatkozó szabályokkal tisztában voltak. Megfelelő tájékozottságukat bizonyította, hogy egyéb kötelezettségeiket részben teljesítették. Az ellenőrzés-sorozat sajnálatos negatív tapasztalata, hogy továbbra is elterjedt gyakorlat a jogszabályi kötelezettségeknek való felszínes megfelelés.

A legsúlyosabb hiányosságok esetén az eljárás idejére vagy az előírt feltételek teljesítéséig a telephely működésének azonnali felfüggesztése elkerülhetetlen. Az átfogó ellenőrzés során is több esetben kellett e szankcióval élniük a szakembereknek. A felfüggesztés a hiányosságok teljes körű megszüntetése esetén oldhatók fel, az érintett kereskedők tevékenységét azonban a későbbiekben fokozottan ellenőrzi a hatóság.

 

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no