fbpx

Mit tehetünk a hígtrágyával?

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 10.

Néhány évtizeddel ezelőtt még alig tehettük fel a fenti kérdést, hiszen hígtrágya nem is nagyon keletkezett, köszönhetően a nagyfokú szalma felhasználásnak. A szalmával keveredett trágya jól kezelhető, segít a talaj tápanyag utánpótlásában, és annak szerkezetét (a hígtrágyával ellentétben) javítja, ami szintén fontos szempont.

Manapság sok üzem inkább eladja a szalmáját és megpróbál az almozás helyett más módon (gumiszőnyeg, agyag, aszfalt, stb. a tehén pihenő boxában) „lakható” körülményeket teremteni. Ezek a megoldások nem igazán biztosítanak kellemes pihenést a tehénnek, ami azután meg is látszik a tejhozamon.

Az évek során egyre több állattartó telep tért át különböző hígtrágyás tartástechnológiai rendszerekre. Az így keletkező hígtrágya kezelése köztudottan nem egyszerű dolog. Jogszabály mondja ki, hogy az üzemnek milyen hosszú idejű tároló kapacitással kell rendelkeznie, illetve mely időszakban „helyezhető” ki a trágya a földekre. Ez környezetvédelmi szempontból megfelelő megoldás, de a hosszú tárolás során a hígtrágya frakciókra válását nem, vagy csak alig lehet megakadályozni. A szilárd fázis kiválásával éppen az értékes részt veszítjük el részben vagy egészben.

Miért ne oldjuk meg a problémát, még mielőtt az kialakulna?

Az EYS cég magyarországi forgalmazója teljes megoldást kínál a hígtrágya kezelésére, ami egy – lehetőleg naponta elvégzett – szeparálással kezdődik, melynek során (egy lépésben) egy magas szárazanyag tartalmú trágya keletkezik. Ez már nem „folyik”, a továbbiakban jól kezelhető. A keletkező „barna” folyadékot azután elővárakozó, stb. öblítésére használhatjuk, sok vizet megspórolva ez által.

Az így nyert anyagot komposztálhatjuk a hagyományos módon, ez azonban sok időt és a szabályoknak megfelelő, jó minőségben kialakított, nagy területet igényel, de ennek a módszernek az anyagmozgatási igénye is nagy.

A másik megoldás, a „Komposztkészítő” rendszer. Egyik fő eleme itt is a csiga prés szeparátor. Az általa különválasztott anyag automatikusan bekerül egy speciális hengerbe, ahol (annak lassú forgása közepette) 24-72 órát tartózkodik. Amint az anyag bejut a komposztáló hengerbe, hőmérséklete 63-75 °C-ra emelkedik és marad is mindaddig, míg az anyag-utánpótlás tart. A trágya ilyen körülmények között egy „pasztőrözésen” megy keresztül, mely a kórokozó baktériumok és gyommagvak elpusztítását eredményezi. A komposztáló vezérlője automatikusan szabályozza a hengerben levő anyag hőmérsékletét, nedvesség, valamint oxigén szintjét. A komposztálás paraméterei szükség esetén könnyen változtathatók.

Utána a komposzt elhagyja a lassan forgó hengert, hogy pihenjen és száradjon további 7-10 napon keresztül, mialatt a fermentáció lassan teljesen végbemegy. A folyamat végén egy teljesen stabil, különleges minőségű komposztot kapunk, mely nem termel többé sem hőt, sem gázt, készen áll a csomagolásra és eladásra. Amennyiben almozásra szánjuk a komposztot, azt a komposztáló hengerből való távozása után azonnal vihetjük a pihenő boxokba.

A rendszerben lezajló fermentációs folyamat nem igényli hő, vagy más energia bevitelét. A teljes rendszer (vezérlő, szeparátor, ferde felhordó, fermentáló henger, konténerek, hajtóművek, stb.) működtetése kevesebb, mint 15 kW elektromos energiát igényel. A munka többi részét a természet végzi el!

Tamási Tibor
ügyvezető
Adutrade Kft.