fbpx

Országos előadássorozat indult a szőlő aranyszínű sárgaság betegségről

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 10.

Ez a kabócafaj a fő vektora a karantén szőlő aranyszínű sárgaság (Grapevine flavescence dorée, FD) betegséget okozó Candidatus Phytoplasma vitis fitoplazmának, amely szerepel az Európai Unió tagállamainak közös listáján és ezzel összhangban a 7/2001. FVM rendeletben (2. számú melléklet A rész II. szakasz d) 6. pont).

aranyszínű sárgaság

A Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága által 2013 augusztusában begyűjtött növényi mintákból (szőlő és erdei iszalag), valamint a befogott amerikai szőlőkabócákból egyaránt kimutatta a NÉBIH Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológiai Laboratóriuma a karantén szőlő aranyszínű sárgaság betegséget okozó fitoplazmát. 2013 szeptemberében a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomásának kéknyelű ültetvényében is találtak egyetlen fertőzött tőkét. A Flavescence dorée fitoplazma ellen a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága megtette a szükséges karantén intézkedéseket, a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen pedig elrendelték az állami légi növényvédelmet Karate Zeon 5 CS növényvédő szerrel.

Országos Szőlő Növényvédelmi Munkacsoport

A betegség súlyára és fontosságára való tekintettel a Syngenta Kft. létrehozta az Országos Szőlő Növényvédelmi Munkacsoportot, melynek tagja a NÉBIH NTAI Növényvédelmi Technológia Fejlesztési és Koordinációs, valamint a Növény-egészségügyi és Szaporítóanyag-ellenőrzési Osztálya, a Heves, Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Fejér megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi zoológusai, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, valamint a Corvinus Egyetem Kertészmérnöki karának szőlészeti és rovartani szakemberei.

A munkacsoport célja, hogy minél átfogóbb képet adjon a betegség és kabócafaj hazai elterjedéséről, minél szélesebb körben tájékoztassa erről a szőlőtermesztőket és a lakosságot, valamint elvégezzen számos kutatást az egyéb lehetséges vektorfajok szerepéről a betegség terjesztésében.

szőlő kabóca

Országos előadássorozat

Az idei évben már számos előadást tartottak és fognak tartani a NÉBIH NTAI, a megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának, valamint a Syngenta Kft. szakemberei Bács-Kiskun (Akasztó), Borsod-Abaúj-Zemplén (Szerencs), Fejér (Velence és Mór), Heves (Eger), Komárom (Neszmély), Tolna (Szekszárd) és Veszprém (Badacsonytomaj) megyékben. Jelenleg a szőlő növényvédelmi munkacsoport is túl van a második országos ülésén.

Az előadások témája felöleli a betegséggel és a vektorral kapcsolatos összes érintett témakört, minden alkalommal szó esik a kártevő és a kórokozó biológiájáról, hogyan ismerjük fel a betegséget és a vektorát, a karantén betegség ellen hozott hazai hatósági intézkedésekről, számos környező ország által bevezetett módszerekről és védekezésekről, valamint milyen hazai agrotechnikai és növényvédő szeres lehetőségek vannak a vektor és a betegség elleni védekezésre.

A különböző honlapokon (www.nebih.hu, www.scaphoideus.weebly.com) számos információt kaphatunk a betegségről és a vektorról, a NÉBIH honlapjáról letölthetőek különböző szóróanyagok és kiadványok, valamint a https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weboldalon megjelenő térképen naprakészen követhetjük nyomon az amerikai szőlőkabóca különböző fejlődési alakjainak megjelenését pontos helyszínekkel megjelölve.

Zsolnai Balázs

Növényvédelmi zoológus