fbpx

2021-ben milyen mezőgazdasági formában működik?

Írta: Barna Ferenc - 2020 december 09.

Megjött a segítség gyakorlatias útmutató formájában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától. Portáljukon az új jogszabályban megjelenő mindhárom gazdasági forma ismérveit, jellemzőit és kedvezményeit felvázolja sok más tudnivaló mellett.

 A Magyar Közlöny 2020. évi 264. számában jelent meg „A családi gazdaságokról szóló” 2020. évi CXXIII. törvény. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett jogszabály kedvezőbb működési és adózási környezetet teremt a mezőgazdaságban tevékenykedőknek. 2021. január 01-én lép hatályba a jogszabály.

 

Családi gazdaság
Kedvezőbb működési és adózási környezet (Fotó: Családi gazdaságok reformja – tájékoztató kiadvány)

 

A parlament 2020. november 30-án ellenszavazat nélkül (második körben újra, mivel adatkezelési problémák miatt Áder János megfontolásra visszaküldte a törvényt) fogadta el a módosító indítványokkal kísért tervezetet.

 

A jogszabály kidolgozásában a NAK játszotta a fő szerepet

A jogszabályt megalkotását az agrárkamara kezdeményezte, és az Agrárminisztériummal, a Pénzügyminisztériummal és az Igazságügyi Minisztériummal közösen kidolgozták ki a tervezetet.

A törvény új alapokra helyezi a mezőgazdasági működési formákat, megreformálja az őstermelőkre vonatkozó szabályokat, a családi gazdaságokat, egyszerűsíti, és az eddiginél is kedvezőbbé teszi az adózási rendszert.

 

Családi gazdaság

Új mezőgazdasági működési formák (Fotó: Családi gazdaságok reformja – tájékoztató kiadvány)

2021-től három szervezeti forma mentén alakul a családi működési formák szabályozása:

  • az őstermelők;
  • az őstermelők családi gazdaságai (ŐCSG);
  • a családi mezőgazdasági társaságok (CSMT).

Azon működési formák, melyeket a törvény nem érint (például egyéni vállalkozók), változatlan szabályok szerint működnek a továbbiakban is.

 

A NAK összefoglalja az új jogszabállyal kapcsolatos tudnivalókat

A kamara honlapján létrehozott tematikus oldalon részletesen megismerhető a szabályozás.

Az érdeklődők jelenlegi besorolási kategóriájukból kiindulva közelíthetik meg, a jövőbeni működési formákat, és szerezhetnek mélyebb ismereteket a témában. Az egyes formákhoz aloldalak (őstermelő, ŐCSG, CSMT) – külön digitális tájékoztatókkal – tartoznak.

A NAK felületén elérhető egy adózási kalkulátor, illetve felvázolták, hogy az év végéig kinek milyen teendője van a változásokkal kapcsolatban.

 

Családi gazdaság
További támogatás a gazdáknak (Fotó: Családi gazdaságok reformja – tájékoztató kiadvány)

 

A kamara továbbra is napirenden tartja a témát: több fórumon is gyakorlatias tájékoztatókkal; online rendezvényekkel; kiadvánnyal; videókkal segíti a gazdálkodókat a további kedvezményeket, lehetőségeket hozó változások megismerésében.

A tájékoztató füzet letölthető formában is elérhető a NAK honlapján.

Forrás: NAK