fbpx

Húszmilliárdos dobásra készül Martonvásár

Írta: Kohout Zoltán - 2021 március 31.

Összesen mintegy 13 ezer tonna vetőmag feldolgozására képes üzemet épít a Marton Genetics. A 21-23 milliárdos beruházás a klímaváltozás teremtette piaci lehetőségeket használja ki hamarosan.

 

martonvasar

 

Hatvan éve nem volt ilyen

Az elmúlt 60 évben nem történt a hazai vetőmagágazatban olyan és akkora beruházás, mint amire most készül a Marton Genetics. A fejlesztés hazai forrásokból valósul meg, ami azért is fontos, mert a létesítmény teljes egészében magyar tulajdonban lesz, így a teljes értéklánc felügyelete is hazai ellenőrzés alatt lesz – jelentette be a vetőmagszövetség lapjában a cégcsoport ügyvezető igazgatója, Sándorfy András. Az új munkahelyeket is teremtő beruházás során komplex egységet alkotó rendszert hoznak létre, ami magában foglalja a vetőmag-feldolgozást, a logisztikai bázist, egy jól felszerelt laboratóriumot, valamint a cégvezetés adminisztratív blokkjait. A Közép-Európa legmodernebb vetőmagüzemének szánt létesítményt várhatóan 2023-ban adják át.

 

martonvasar

 

Óriási mennyiség Közép-Európa legmodernebb üzeméből

A feldolgozóüzem kalászosokból 5000-5500 tonna, kukoricából pedig az alapanyagon túl mintegy 8000 tonnányi fémzárolt vetőmagot állít majd elő. – Ezzel stabilizáljuk a vetőmagpiaci helyzetünket, a martonvásári produktumok helyzetét, és piaci jelenlétünket tovább erősítjük – mutatott rá az ügyvezető igazgató. Hozzátette: piaca is biztosan lesz a vetőmagoknak a meglévő és az új, növekvő piacokon. A fejlesztés hatékonyságot és a kapacitásbővítést, a termék minőségének növelését, egységesítését szolgálja. – A cégcsoport piacként Közép- és Kelet-Európában gondolkodik a Balti országoktól a Balkán-félszigetig. Pont az a mi nagy előnyünk, hogy a régióban folyó genetikafejlesztés és a hagyományos nemesítések okán ezt a teljes észak-dél irányú vertikumot le tudjuk fedni megfelelő minőségű vetőmaggal. Hiszen a klímaváltozás tolódik északra és délre is. Például, ha több szárazságtűrő fajtát hozunk létre, akkor ezek a dél-európai országokban és Magyarországon is egyre keresettebbek lesznek, a mostani magyar fajtákat pedig már tőlünk északabbra keresik a termelők – vetítette előre a cégvezető.

 

Forrás: Vetőmag