Talajmeszezés a ma gazdálkodójának

Kalászos növényeink művelhető területünk jelentős részét foglalják le minden évben, és a gazdálkodásban, illetve az élelmezésben betöltött szerepük nyilvánvaló. Ennek ellenére – bár a termesztés sikerét meghatározó tényezők egy részénél kiemelkedő fejlődést értünk már el – azért nincs minden a helyén kezelve…

Ha ránézünk egy hazai térképre, amely a talajok kémhatását mutatja Magyarországon, jól látszik az elmúlt évtizedek gyakorlatának hatása. Ez egy jelen állapot, az viszont rajtunk múlik, hogy milyen irányban folytatódik. Mindazok a hatások, amelyek a talajok savanyodását előidézik, továbbra is fennállnak, sőt fokozódnak, így ha szeretnénk elkerülni a probléma további súlyosbodását, lépnünk kell.

Alapvető tény, hogy talaj kémhatását helyreállítani mésszel (magas kalcium tartalmú, nagy tisztaságú kalcium-karbonát, kalcium-oxid) lehet! Itt a kulcs szó a helyreállítás. Több megoldás is létezik a talajok pH értékének kedvező irányba való befolyásolására, de fontos leszögeznünk: a talajsavanyodás a talaj kalcium vesztésének következménye, így a kalciumot kell – mégpedig elegendő mennyiségben - visszajuttatnunk, az pedig a mészben van. Ebben az esetben nevezhetjük a végrehajtott műveletünket teljes körű talajmeszezésnek. Ha más módszerrel kíséreljük meg, tartós és kellő erejű beavatkozásra ne számítsunk.

A helyreállított talaj pH az egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelően és hosszú távon eredményesen művelhető, jó szerkezetű, produktív talajállapotnak.

Mikor meszezzünk?

Az őszi meszezési időszakban szerencsére viszonylag tágabb időintervallum áll rendelkezésre. A meszezés elméletileg végrehajtható az elővetemény lekerülésétől az őszi kalászosok vetéséig bármikor. Ennek pontos meghatározását a saját munkaszervezésünk dönti el. Ezen kívül érdeklődjünk a termékek optimális használata felől a gyártóktól (pl. vetéssel egy menetben vagy közvetlenül előtte bizonyos termékek használata nem ajánlott).

Kalászosok esetében meg kell említenünk, hogy meszezhetünk akár állományban is – de nem mindegy, hogy mikor, és milyen anyaggal! Ilyen célra kizárólag az optimális (néhány milliméter) szemcseméretű, porfrakciót nem vagy csak minimális mértékben tartalmazó, égetett mészalapú anyagok jöhetnek szóba, a növénynek addig az állapotáig, amíg a szemcsék a földre tudnak hullani (nem túl sűrű, bokros az állomány). Ilyen célra por állagú terméket ne alkalmazzunk.

Sokan közelítik meg a meszezés kérdését a növénykultúra /vetésforgó oldaláról. Fontos tudni, hogy a talajjavítás alapvetően a talajra koncentrál, és annak javításával a gazdálkodás általános sikerességének javítását és azt követően a jó talajállapot fenntartását tűzi ki célul. A jobb talaj minden kultúrára pozitívan hat, ez ilyen egyszerű. Mindegy milyen növényről van szó, mindegyik a talajba kerül…

Mit használjunk?

A megfelelően végrehajtott meszezéssel csak nyerhetünk, kalászosban is! Kezdjünk hozzá még az idei szezonban!

Ideális megoldás a probléma kezelésére a ma mezőgazdálkodói számára a TERRACALCO 95 szemcsés mésztermék.

A TERRCALCO 95 egy új, innovatív, szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágya szóróval könnyen és minimális porzással kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzifikálását, és javítja a műtrágya hasznosulást.

A TERRACALCO 95 legfontosabb tulajdonságai:

 • 100%-ban illeszkedik a jelenlegi műtrágyázási gépi technológiához
  • röpítő tárcsás műtrágya szóróval 18-27m szélességben, legyező alakban egyenletesen szórható,
  • gyors oldódása miatt gyors hatású anyag, amely időbeli rugalmasságot ad a meszezés kivitelezésére tavasszal és ősszel egyaránt, bizonyos feltételek mellett állományban is,
  • optimális dózisa (0,5 – 2t/ha) lehetővé teszi a gyors kijuttatást kisebb kapacitású – függesztett – műtrágya szóróval is,
  • kis dózisban kalciumtrágyázásra is használható.
 • 100%-ban illeszkedik a műtrágya logisztikai gyakorlathoz
  • ömlesztve /bigbag-ben /palettás áruként egyaránt szállítható,
  • nedvességtől védve hosszú ideig (zárható, bélelt bigbag-ben egy évig) eltartható,
  • lehetővé teszi a mezőgazdasági forgalmazói kör bevonását a mezőgazdasági inputanyag-piacon megszokott szolgáltatások biztosítására.
 • Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő talajmeszező anyag.

Ne engedje, hogy a talajsavanyodás – amely ma már egyszerűen orvosolható TERRACALCO 95 használatával - limitálja hozamait! A TERRACALCO 95 koncentrált, hatékony, a technológiába könnyedén beilleszthető termék Önnek is rendelkezésre áll.

Carmeuse Hungária Kft
30/436-0577