fbpx

Pálinka nagyhatalom lettünk

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 06.

„Nagykunsági szilvapálinka” a tízedik a védett elnevezésű, uniós oltalmat kapott magyar pálinka, melyre vonatkozó döntését az Európai Bizottság a hét elején meghozta – adta hírül tájékoztatójában az Agrárminisztérium.

 

Eddig bejegyzett magyar pálinkák:

  1. Pálinka,
  2. Törkölypálinka,
  3. Békési szilvapálinka,
  4. Gönci barackpálinka,
  5. Kecskeméti barackpálinka,
  6. Szabolcsi almapálinka,
  7. Szatmári szilvapálinka,
  8. Újfehértói meggypálinka,
  9. Vasi vadkörte pálinka,
  10. Nagykunsági szilvapálinka.

 

Mezőgazdaság, nagykunsági szilvapálinka
Hazánkban nem nagyon találni olyan háztartást, ahol ne tudnának egy üveg pálinkát kitenni az asztalra, ha vendég érkezik (Fotó: Barna Ferenc)

 

A „Nagykunsági szilvapálinka” fő ismérvei

Előállítása Jász-Nagykun-Szolnok megyének kizárólag a Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó szilva felhasználásával, és ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó szeszfőzdékben történhet.

A Nagykunságban történelmi tradíciói vannak a szilva termelésének, felhasználásának, és kereskedelmének. A termőterületen a legnépszerűbb fajták a Besztercei és a Vörös szilva.

A Nagykunságra jellemző klimatikus adottságok, a napsütéses órák magas száma különösen ízgazdag, aromás, magas cukortartalmú szilvatermést eredményez. A Nagykunsági szilvapálinka legalább 40 százalékban Vörös szilvából illetve Besztercei szilvából készül. A szilva magas cukortartalmának köszönhetően a belőle főzött pálinka ízét a marcipános és lekváros ízjegyek jellemzik.

A „Nagykunsági szilvapálinka” nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés területe széles, Romániától Kanadáig terjed.

 

Mezőgazdaság, magyar pálinka
Az ideális magyar pálinka jellemzői, fogyasztók szerint (Infografika: MTI)

 

A földrajzi árujelző előnnyel bír

Használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet megfelelő marketing támogatással. A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexportnak több mint 15 százalékát a földrajzi árujelzős termékek teszik ki, amelyek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező cikkeké.

A Nemzeti Agrárkamara kiadványával igyekszik a minőségi, mértékletes, ám élvezetes pálinkafogyasztás kultúráját terjeszteni, illetve a termelők és forgalmazók ez irányú szaktudását bővíteni.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc