fbpx

7537 milliárd forint az ígéret

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 19.

A magyar vidék erősítésére, fejlesztésére a Közös Agrárpolitika (KAP) uniós és hazai forrásai révén 2027-ig összesen 7 537 milliárd forintnyi támogatás áll rendelkezésre – mondta Nagy István a minisztériumi tájékoztatóján.

 

Mezőgazdaság

A magyar mezőgazdaság fejlesztéséhez meglesznek a források (Fotó: Balázs Attila/MTI)

 

Az agrárminiszter szerint Magyarország az Európai Unióban adható legmagasabb mértékű nemzeti társfinanszírozást biztosítja nemzeti költségvetéséből az uniós vidékfejlesztési források mellé. A KAP vidékfejlesztési pillérén keresztül érkező forrásokat a kormány 80%-kal egészíti ki. Ez lényegesen magasabb, mint a szokásos (a korábbi években 17,5%-os volt a támogatottság).

 

A jelenlegi háromszorosa lesz a források összege

Az elkövetkező hét évben 4 265 milliárd forintot fordítanak a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére. Ezzel megháromszorozzák a jelenlegi Vidékfejlesztési program forrásait.

A KAP másik pillére, a jövedelempótló támogatások révén pedig további 3 272 milliárd forintnyi, 100%-ban uniós forrásból segítik a hazai mezőgazdasági szereplőket.

 

Tájékoztatás

Széleskörű társadalmi konzultáció várható a témában (Fotó: Pelsőczy Csaba/AM)

 

A források felhasználása tekintetében két szakasz következik:

  • Az első szakasz azt jelenti, hogy már 2021 első felében meghirdetik azokat az új programokat és felhívásokat, amelyekre lehetőség van a 2014-2020 közötti szabályok alapján. Az uniós szabályozás 2023-tól változik. Az idei és a 2022-es év átmeneti lesz, ugyanakkor a nemzeti társfinanszírozás jelentős megemelése már erre a két átmeneti évre is vonatkozik. Az új költségvetési keret terhére már meghirdethetők új pályázatok.
  • A második szakasz pedig az, hogy a 2023-2027 közötti időszak tekintetében a KAP stratégiai tervében rögzítik a felhasználás pontos irányait és tartalmi elemeit.

Mindkét esetben széles körű társadalmi konzultációt bonyolítanak majd le, bevonják az érdekelteket a munkába.

 

Tájékoztatás

A kamara is szükségesnek tartja a források bővítését (Fotó: Pelsőczy Csaba/AM)

 

Nemzeti források bővítését kérte a kamara is

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018-ban adta ki többéves fejlesztési javaslat-csomagját, mely tartalmazta a versenyképesség növeléséhez szükséges lépéseket. Ennek egyik sarkalatos pontja a fejlesztési források bővítése, a nemzeti társfinanszírozás növelése a vidékfejlesztési pillérben.

A NAK üdvözli a kormány döntését, miszerint rendelkezésre bocsájtotta azokat a nemzeti forrásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az elmúlt évtized agrárgazdasági sikereit a következő évtizedben is az agrárium még dinamikusabb fejlődése kövesse – jegyezte Győrffy Balázs, a kamara elnöke.

Forrás: MTI