Támogatásokkal ösztönöznék a precíziós technológiák alkalmazását

A hamarosan kormány elé kerülő új agrárstratégiában kiemelt szerepet kap a precíziós technológiák használatának elősegítése, s akár támogatás is járhat érte, olvasható az MTI hírében. Emellett a Digitális Agrárakadémiának is lenne feladata az elterjesztésében.

A versenyképesség növelése érdekében fontos, hogy a különböző agrárkutatási és oktatási intézményekben elérhető és létrejövő technológiai tudás megjelenjen a mindennapok szintjén a mezőgazdasági szereplőknél és az agrárvállalkozóknál, mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkár Gödöllőn, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) által szervezett, „A jövő mezőgazdasága – fókuszban a hatékonyság” elnevezésű konferencián.

Meg kell találni azokat a platformokat, amik segítségével az elérhető precíziós tudás minél jobban átadható, ezért a kormány bekapcsolódik a precíziós technológiák használatának elősegítésébe: például e technológiák használatát beépítik a támogatási rendszerbe, amit a pár héten belül kormány elé kerülő új agrárstratégia is tükrözni fog. Közölte azt is, hogy a kormány szeretné elősegíteni a Digitális Agrárakadémia felállítását, ami a tudásátadásnak fontos szereplője lenne.

Borovics Attila, a NAIK főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy egy ipari forradalom közepén állunk, és az Ipar 4.0 folyamán a digitalizációnak be kell épülnie a termelés mindennapi folyamataiba, mert az egységes információkkal sokat spórolhatunk. Példaként említette, hogy a növények táplálék-utánpótlása során a kelleténél többet költünk, és a talajt is jobban igénybe vesszük. Ha viszont minden érintetthez akár mobiltelefonon eljutnának az egységes információk – és azokat értelmezni is tudnák – sokkal versenyképesebb lehetne a termelés.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no