fbpx

Tanácsok a trágyaszóró gépek kiválasztásához

Írta: Agrárágazat-2020/09. lapszám cikke - 2020 szeptember 30.

Az utóbbi 2-3 évtizedben hatalmasat változott itthon a szervestrágyaszórók kínálata. Jelentősen bővült a konstrukciós kínálat, és napjainkban már számtalan gyártó munkaeszköze érhető el ebben a szegmensben. Cikkünkben a konstrukciós kínálat áttekintése mellett a kiválasztás szempontjából is fontos momentumokat gyűjtöttük csokorba.

Mezőgazdaságunk szerkezetváltását megelőzően, a 80-as évek nagyüzemi gazdálkodása két szervestrágya-kijuttatási technológiát alkalmazott. Az első a szállítást és kijuttatást egy géppel, univerzális lehordószerkezetes pótkocsival + rászerelt szóróadapterrel megvalósító technológia volt, míg a másik a Szovjetunióból átvett kétfázisú rendszer, amelynél a szállítást hagyományos mezőgazdasági szállítóeszközök, a kijuttatást pedig oldalra szóró rendszerű gépek végezték. Az előbbit nagyrész NDK-magyar kooperációban gyártott eszközökkel, míg utóbbit hazai fejlesztésű szórógépekkel valósították meg, de arányát tekintve az előbbi verzió volt túlsúlyban.

Az elmúlt 30 évben az állattenyésztésünk töredékére zsugorodott, így a kijuttatandó szerves trágya mennyisége is elenyésző hányada a rendszerváltás előttinek. Ennek következményeként a mögöttünk hagyott három évtizedben a kétfázisú technológia szinte teljesen eltűnt, a hazai oldalra szóró gépek gyártása a gyártó cégek megszűnésével befejeződött. Maradt a szállítást és a kiszórást egy géppel megvalósító technológia, viszont a technika fejlődésével ennek a konstrukciós kínálata szélesedett ki.

 


A kaparóléces lehordószerkezetes, szóróhengerpáros szervestrágyaszóró kocsik szórásegyenletessége optimális


Hazai gyártású, letoló rendszerű trágyaszórókocsi üzem közben

 

A láncos kaparóléces lehordószerkezetes, cserélhető adapteres, univerzális pótkocsik mellett megjelentek a letoló rendszerű, szintén univerzális, cserélhető hátfalú mezőgazdasági rendeltetésű pótkocsik, amelyek szintén felszerelhetők szervestrágyaszóró adapterekkel. Ugyancsak a többcélú alkalmazhatóság jegyében egyre több gyártó kínál univerzális alvázú, cserélhető felépítményes pótkocsikat, amelyek munkaeszköz-választékában szintén szerepel szervestrágyaszóró felépítmény is. A kínálat harmadik csoportját a speciálisan, kizárólag trágyaszórásra kifejlesztett kijuttatógépek alkotják, amelyek szintén alkalmazzák mindkét fajta ürítési rendszer valamelyikét. Napjainkban már szinte csak egytengelyes, tandem, tridem, quatro futóművekkel vannak szerelve, de az utóbbi egy-két évben a szóró-gépek már gumihevederes kivitelben is elérhetők.

A terítő szóróberendezés tekintetében ma már alapvetően 4 konstrukciós kialakítást különböztetünk meg. A legklasszikusabb (és egyben ma már csak az ültetvényes kultúrákban és esetleg kisgazdaságokban alkalmazott) a vízszintes szórótengelypáros megoldás. Ennek a munkaszélessége annyira alacsony, hogy szántóföldi termesztésben az alkalmazása maximum nagyon kis területen jöhet számításba. A másik szintén régi és nagyon elterjedt szóróegység a függőleges rendszerű, 4 darab tépő-terítő késes hengerből álló változat. Korszerű konstrukciónak számít a nagy átmérőjű, függőleges tépő-terítő késes szóróhengerpárból és a végükre integrált terítőtányérokból álló szórószerkezet. Univerzális terítőegységnek számít a vízszintes bontó, aprító-adagoló hengersorokból és nagy (900-1000 mm) átmérőjű, 3-4 lapátos terítőtányérpárból álló szórómodul. Akik a szerves trágya terítése mellett pl. mészporkijuttatással is szándékoznak a talajukat kezelni, azoknak az utóbbi univerzális terítőtányéros konstrukciók lehetnek az optimálisak. Munkaszélesség és szórásegyenletesség szempontjából is a két utóbbi konstrukció választása a kedvezőbb.

Az ideális trágyaszóró kiválasztásánál az elsődleges és legfőbb szempont, hogy pontosan legyünk tisztában azzal, hogy évente mekkora területre összesen, átlagosan mennyi trágyát kívánunk kijuttatni, illetve a trágyát mekkora távolságról kell a szórógépekkel kiszállítani, valamint milyen rakodó- és erőgép-kapacitás áll rendelkezésre. Igaz, szigorú szabályozás mellett, de napjainkban is lehetőség van a táblaszéli trágyaszarvasok létrehozására és a kiszórás ezzel való meggyorsítására, de ebben az esetben az előírás szerint a telepítést követő 2 hónapon belül ki kell juttatni a trágyát a területre. A trágyaszóró kiválasztása esetén ezt is érdemes mérlegelni, és a kapacitás méretét ennek fényében megválasztani. Ha a szállítást és a kiszórást is a szórógéppel végezzük, akkor csak olyan kijuttatógépet részesítsünk előnyben a kiválasztáskor, amely rendelkezik vagy a szóróegység előtt kialakított, „guillotine” rendszerű határolófallal vagy – univerzális lehordószerkezetes kocsi esetén – a szóróadapter mögé szerelt nyitható védőfallal. Így közúti szállításkor elkerülhetjük az útvonal szennyezését a trágyával, arról nem is beszélve, hogy manapság a hatóságok is több esetben róttak ki gazdára büntetést a határoló-, illetve védőfal nélküli szórógéppel való trágyaszállítás miatt.

 


Letoló rendszerű univerzális mezőgazdasági pótkocsi, trágyaszóró adapterrel szerelve, munkában


Változtatható raktérkapacitású, univerzális lehordószerkezetes pótkocsi, trágyaszóró adapterrel

 

Széles a kínálat a futóművek tekintetében a szórógépek esetében, illetve a terítőadapterrel szerelt lehordozószerkezetes kocsik is többféle futóművekkel rendelhetők már. Itt érdemes olyan tengelykonstrukciót és kerékméretet választani, amellyel a lehető legkisebb mértékűre csökkenthető a talaj káros terhelése. Mivel nagyon sokszor eltérő érési időszakú, különböző érettségű és emiatt változó térfogat/tömeg arányú trágyafajtákat kell kijuttatni, érdemes olyan szórógépet választani, amelynek raktérkapacitása kiegészítő magasítókkal változtatható, vagy osztott, variálható oldalfallakkal rendelkezik. Típusválasztásnál figyeljünk arra, hogy a raktérbővítmények le- és felszerelése ne vegyen sok időt igénybe. Fordítsunk figyelmet az erőgép védelmére is! Ügyeljünk arra, hogy olyan trágyaszóró kocsit válasszunk, amely megfelelő magasságú, de kellő arányban átlátható homlokfallal rendelkezik, hogy a tépőhengerekről visszarepülő trágyadaraboktól megvédje erőgépünk vezetőfülkéjét.

A konstrukciós kiválasztás és a felszereltség összeállítása előtt tekintsük át, milyen arányú lenne a szórógép éves kihasználása. Amennyiben viszonylag rövid időszakban lenne maximálisan kihasználva a trágyaszóró, és az év nagy részében munka nélkül vesztegelne, akkor érdemesebb az univerzális eszközt választani a feladatra.

 


Cserefelépítményes univerzális pótkocsialváz, szervestrágyaszórófelépítménnyel


Univerzális, terítőtányéros szervestrágyaszóró kocsi

 

A kaparóléces lehordószerkezetes univerzális szórógépek a trágyakijuttatáshoz szükséges egységen kívül felszerelhetők silószállításra alkalmassá tevő térfogatnövelő kiegészítőkkel, illetve mezőgazdasági termények szállításához hidraulikus nyitású hátsó fallal. A letoló rendszerű, cserélhető hátfalú pótkocsik jelentik talán az egyik legjobb alternatívát a többcélú, egész éves felhasználás tekintetében. A függőleges szóróhengerpáros adapter mellett felszerelhetők az ömlesztett termények szállításához hidraulikus nyitású hátfallal, illetve ennek bontóhengerekkel kiegészített változatával a silószállításhoz. Ezeken kívül ötféle átrakóadapter is rendelkezésre áll, a csigástól a különféle hevederes változatokig. A trágyaszóró felépítménnyel szerelhető, cserefelépítményes pótkocsi már egy drágább kategóriát jelent, de még több felhasználási lehetőséget nyújt, lényegében egész éves kihasználást tesz lehetővé. Ma már ezekhez – a trágyaszóró felépítményen kívül – többféle terményszállító, gyűjtő-átrakó, illetve tartályos hígtrágya-felépítmény áll rendelkezésre.

A trágyaszóró kocsik szinte kivétel nélkül olyan tengelyekkel vannak szerelve, amelyeknél a vonórúdra és ezáltal a traktor vonószerkezetére, illetve hátsó tengelyére a súlyelosztásból eredően jelentős terhelés jut. Ha ehhez még hozzáadjuk, milyen szántóföldi terepviszonyok között kell teljesíteniük a trágyaszóróknak, akkor az erőgépre és a kocsi vonórúdjára, illetve alvázára ható káros lengések csökkentése érdekében lengéscsillapított vonórúddal érdemes rendelni a szórógépet, vagy olyan típust célszerű választani, amely ilyen felszereltségű.

Mint ahogy összeállításunkból is kitűnik, a szervestrágyaszórók konstrukciós kínálata a néhány évtizeddel korábbi választékhoz képest jelentősen bővült, így a fentebb felsorolt főbb szempontokat szem előtt tartva kiválasztható a tápanyag-visszapótlási feladatra ideális trágyaszóró kocsi.

Farkas Imre