fbpx

Táplálkozástudomány modern megközelítésben

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 február 15.

Minden év új tapasztalattal gazdagítja a szemlélődő gazdát a tápanyagellátás területén. Az elmúlt években a csapadék eloszlása jelentősen eltért a normálistól. Víz nélkül nem lehet termelni, de a változásokhoz alkalmazkodni kell. A másik fontos kérdés a termésingadozás. Bocz professzor egy mezőhegyesi kísérlet elemzése alapján arra a megállapításra jutott, hogy „a tápanyagellátás optimumának közelítése a termésszint emelkedése mellett a termésingadozást is mérsékli”.

Ha ezeket a felvetéseket elfogadjuk, jön a nehezebb része, a gyakorlati kivitelezés. Milyen terméket válasszak, mi alapján döntsek?

Az elmúlt évtizedek hazai és nemzetközi tapasztalataiból merítve összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, miért érdemes a Yara technológiát választani a tápanyagellátásban!

Kedvezőtlen klimatikus körülmények között döntő lehet a növény túlélése szempontjából, hogy a talajból mennyi tápanyagot képes felvenni egységnyi víz elpárologtatásával. A tavaszi alap és starter trágya kiválasztásnál figyeljünk a műtrágya oldódására, ami a termék hatékonyságra utal.

 

Oldódás
Műtrágyák oldódása

 

A jó fizikai minőség, az egységes granulometria gyakorlatilag a kijuttatás pontosságát határozza meg. A szórásszélesség és a kijuttatott mennyiség beállításához szükséges kalibrációs érték. A YaraMila műtrágyáknál a granulák 90%-a 2,5-4 mm közé esik, ami fontos érték az egyenletes szórásképhez. A környezetvédelem egyre hangsúlyosabb a mezőgazdaságban, ide tartozik az élelmiszerláncban felhasznált input anyagok minősége. Sok esetben az alacsonyabb árfekvésű műtrágyák a megengedettnél magasabb nehézfémtartalommal rendelkeznek, és ezeket a káros anyagokat bevisszük az élelmiszerláncba a rossz minőségű műtrágya használatával. A YaraMila műtrágyák gyártásánál fontos kritérium a gondos alapanyag választás, és a végtermék folyamatos ellenőrzése. A műtrágya választásban segít, hogy tág NPK arány jellemzi a melegen granulált, mikroelemeket is tartalmazó Yara Mila termékeket.

Tavaszi vetésűek alap- és startertrágyázásához a terület tápanyag ellátottságnak ismeretében a teljes felületre szórásnál 250-350 kg/ha, vetéssel egymenetben 150-250 kg/ha mennyiséget javaslunk. Magas káliumigénynél a YaraMila 7-20-28 vagy YaraMila 9-12-25, a foszfor és kálium általános pótlására a YaraMila 8-24-24, jó kálium ellátottságnál YaraMila 16-27-7 komplex műtrágya a megoldás. Hagyományos értelemben vett starter trágyázásra, kifejezetten a kezdeti fejlődés elősegítésére a Yara NP Starter magas foszfortartalmú (N-10,5%, P2O5– 47% + bór és cink) mikrogranulált termékünket, 10-20 kg/ha dózisban juttassuk ki.

Februárban az aktuális tápanyagellátás az őszi vetések – búza, repce – fejtrágyázása. Mindkét növény kénigényes, ezért javaslatunk a YaraBela Sulfan (24% N-18% SO3) kénes műtrágya.

 

YaraBela Sulfan
Az őszi vetések kénigényesek, javasolt a YaraBela Sulfan kénes műtrágya alkalmazása

 

Az éghajlatváltozás és az intenzív technológia okán, egyre nagyobb az igény a vegetációban lombon keresztül pótolni a tápelemeket. Itt lehetőségünk van a talajban fennálló tápanyag interakciókat kikapcsolni, és közvetlen a növény „gyomrába” juttatni a tápelemeket. Azt se felejtsük el, hogy egyes tápelemek esetében a lombon keresztüli hatékonyság akár 20-szorosa is lehet a talajon keresztül felvett mennyiséghez képest. Például, ha YaraVita Zeatrel vagy YaraVita Kombiphos-ból 3l/ha mennyiséget kijuttatunk, akkor ez 9kg (!) foszfort jelent a növénynek. Ez abszolút tápanyaghiány vagy hidegstressznél hatékony megoldás bármely szántóföldi növénynél. A YaraViták közül az őszi káposztarepcénél a YaraVita Brassitrel Pro-t, kalászosoknál a YaraVita Gramitrel-t kell kiemelni. Mindkét növénynél fontos a kénpótlás, ehhez a YaraVita Thiotraco-t juttassuk ki. A kénfelvétel a tenyészidőszakban folyamatos, a többszöri kijuttatás jól igazodik a növény igényéhez. Itt se felejtsük, hogy a Thiotrac-kal kijuttatott kén hasznosulása ötszörös, tehát 5 liter dózissal majd 4 kg ként juttatunk ki oxid formában. A keverhetőség minden esetben fontos, ezért érdemes a www.tankmix.com oldalon a kívánt kombinációt lekérdezni.

 

Lombtrágyázás
Lombtrágyázás

 

A hiánytünetek azonosításához a checkIT nyújt támogatást, ha pedig a felvett nitrogén mennyiségét akarjuk ellenőrizni; töltsük le a YaraIRIX alkalmazást.

A legfrissebb hírekről, Yara termékekről, a növényenkénti technológiáról, a termék elérhetőségről és kereskedő partnereinkről részletes információt talál a www.yara.hu oldalon.

 

Tóth Gábor
+36 30 689 8094