Tapasztalatok a Sumi Agro szőlő növényvédelmi technológiájával 2018-ban

Borítókép

E cikk megszületésekor már mögöttünk van a 2018-as évjárat. Szőlőink összességében kimagasló hozamok mellett igen jó minőséget adtak. Növényvédelmi szempontból nem volt túl rázós évünk, de a kritikus időszakokban oda kellett figyelni, mert aki rosszkor „lazított”, az a későbbiekben kaphatott néhány figyelmeztető pofont. E körülmények között a Sumi Agro készítményei idén is megmutatták, hogy ott a helyük a szőlő növényvédelmében.

Gyomirtás, törzstisztítás

A szőlő gyomirtása – a nehézkesen leküzdhető gyomnövények jelenléte esetén – akár késő ősszel is javasolt a probléma okszerű és sikeres felszámolása érdekében (pl. betyárkóró, seprence, gólyaorr-félék). E fajok az áttelelésük során úgy megerősödnek, hogy a tavaszi alapkezelések hatékonysága már nem kielégítő ellenük, ezért a költségek ellenére mégis gyomos marad a kezelt terület. A Pledge gyomirtó szer őszi kijuttatásával a fent említett fajok fiatal példányai ellen sikeresen védekezhetünk, tavaszi alkalmazásakor pedig a gyomirtó szerekre érzékenyebb fajok is sikerrel leküzdhetőek, és mindkét esetben számíthatunk a termék hosszú tartamhatásával is. Amennyiben tavasszal évelő gyomfajok és/vagy egyszikűek is előfordulnak a területen, a Pledge mellé a Trustee Hi-Active nevű, glifozát hatóanyagú termékünket javasoljuk. Kiváló formulációjú, gyors felszívódású, totális gyomirtó szer, mely magas koncentrációban tartalmazza a hatóanyagot, ezért a hektárdózis alacsonyabb, mint más glifozátok esetében. A Pledge + Trustee kombináció széles hatásspektrumot és hosszú tartamhatást biztosít, kedvező ár-érték arány mellett.

1. kép A Kabuki hatékonysága selyemkóró, apró szulák és sarjhajtások ellen. Szigetcsép, 2018. 05. 31.


2. kép Lieto kezelés után nem „virágzott ki” az olajfolt. Bénye, Pest megye, 2018.06.25.

Kabuki nevű készítményünk egyre inkább nélkülözhetetlen a termesztéstechnológiában. A kézi munkaerő megdrágulásával (és kiesésével...) a törzstisztítás kulcskészítményévé vált az elmúlt 3 évben! A készítmény a sarjhajtások 15-20 cm-es állapotában alkalmazva, 0,2%-os dózisban igen gyorsan, néhány nap alatt leperzseli a hajtásokat, ezzel együtt pedig a kétszikű gyomnövényeket is. Látványos hatást mutat pl. a selyemkóró vagy az apró szulák ellen (itt el kell mondanunk, hogy mivel kontakt készítményről van szó, a gyökérről és tarackról való újrahajtást nem gátolja).

Kórokozók, kártevők

A 2018-as év ugyan nem hozott országos lisztharmatjárványt, de lokálisan komoly fejtörést okozott néhány területen. Ott, ahol április végén hullott némi csapadék, a védekezéseket nagyon korán meg kellett kezdeni, és május első dekádjában már felszívódó készítményeket kellett alkalmazni. A ciflufenamid hatóanyagú Cyflamid idén is biztos védelmet nyújtott a lisztharmat ellen. A készítmény rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amely kimagasló hatékonyságot biztosít: kifejezetten lisztharmat-specialista hatóanyaga gázosodik, illetve transzlaminárisan is mozog a növény szöveteiben. Mára a Cyflamidnemcsak szőlőben, de almában is meghatározó eleme a növényvédelmi technológiáknak. A Cyflamidot a tebukonazol hatóanyagú Toledo nevű felszívódó szerünkkel váltogatva biztosan működő technológiát lehet összerakni lisztharmat ellen. A Toledo-t azértis érdemes a virágzás-bogyókötődés idején a technológiába illeszteni, mert feketerothadás és botritisz ellen is számolhatunk a hatékonyságával. A Toledo kapcsán vegyük figyelembe, hogy magas (430 g/l) a hatóanyagtartalma, ezért a dózisa szőlőben mindössze 0,25 l/ha, vagyis a hektárköltsége kifejezetten pénztárcabarát.

A szőlő peronoszpóra 2018-ban inkább a nyugati országrészben okozott fejtörést, de keleten is „ki lehetett termelni”, ha nem figyeltünk oda. Az ellene való védekezésben egyre nagyobb teret nyernek azok a készítmények, amelyek közvetett módon, vagyis a növény immunrendszerének serkentésével, a kondíció javításával fejtik ki hatásukat. E szegmensben úttörőszerepet tölt be a Sumi Agro Sergomilja, mely egy réztartalmú lombtrágya. A készítmény réztartalma „mindössze” 5,5%, ez azonban teljes mértékben felszívódik, és hasznosul a növényben. A Sergomil L-60 0,3%-os dózisban, a bogyókötődés után blokkszerűen alkalmazva, remek kondícióban tartja ültetvényeinket. A készítmény biológiai termesztésben is alkalmazható.

A peronoszpóra elleni klasszikus „felszívódó blokk” készítménye a Lieto, melyben a cimoxanil és a zoxamid hatóanyagok egészítik ki egymás tudását. A Lieto dózisa szőlőben 0,45 kg/ha, ami azért lényeges, mert Magyarországon hektáronként a legtöbb cimoxanilt e készítménnyel tudjuk kijuttatni! A kuratív hatású cimoxanilt pedig egy, a felső bőrszövetben raktározódó, ezáltal lemoshatatlan zoxamid-hatóanyag egészíti ki, így a Lieto a legveszélyesebb időszakokban is 10-12 nap tartamhatást ad.

A peronoszpóra elleni kontakt védekezésre az Astra rézoxiklorid áll rendelkezésre, mely korszerű formulációjának köszönhetően nagyon jó oldódást és jó fedettséget biztosít, a termelők legnagyobb megelégedésére. A kontakt szereket illetően azonban szomorú hírünk is van. Az Európai Unióban nem sikerült a TMTD hatóanyag újraengedélyeztetése, ezért a méltán népszerű Tiuram granuflow készítményünk 2019-ben már csak korlátozottan használható: az utolsó felhasználás időpontja 2019. 04. 30. A szőlő kártevőit illetően a szezon végére maradt a feketeleves. Sok helyen okoztak problémát a muslicák, illetve az általuk terjesztett ecetes rothadás. Helyenként bagolylepke-hernyók másztak a fürtökbe, és lakmároztak jóízűen a bogyókból a szüret előtti napokban. Mindezekkel az a gond, hogy hiába van biológiailag hatékony készítmény, kevesük okiratában szerepelnek ezek a kártevők.

Rágó- és szívókártevők elleni védekezésre a 2018-as évtől alkalmazhattuk a Wakizasi nevű lambda-cihalotrin hatóanyagú készítményt. Széles hatásspektruma révén megoldást nyújt a szőlőmolyok és az amerikai szőlőkabóca ellen.

A szőlőben előforduló atkák ellen továbbra is stabilan velünk van az imágók és a lárvák ellen hatékony Ortus és a tojásölő Nissorun. A kora tavaszi levélatka-probléma megoldására alkalmazzuk az Ortust 1 l/ha dózisban. Takácsatkák előfordulása esetén érdemes 0,5 kg/ha Nissorun-nal kombinálva kijuttatni, ami a még ki nem kelt tojások ellen is hatékony.

Amint e rövid összefoglalóból is kitűnik, a Sumi Agro termékei idén sem hagyták cserben a szőlősgazdákat. Szőlőben is igazolódott tehát a Sumi Agro Hungary Kft szlogenje: Velünk sikert arat! Illetve szüretel...

Tartalom közti banner a cikk végére
no