fbpx

A 2017-es, őszi alaptrágyázási szezont indítsuk egy elgondolkodtató fejtörővel!

Írta: - 2017 augusztus 28.

TISZTELT GAZDÁLKODÓK, FIGYELEM!

A 2017-es, őszi alaptrágyázási szezont indítsuk
egy elgondolkodtató fejtörővel!

Mai kérdésünk önmagunkhoz szól:

Gyakorlati oldalról mit jelent számomra a műtrágya kijuttatása?
(Kérjük, válassza ki a helyes megoldást!)

a) Műtrágyaszórás = idén is porzik mögöttem a határ, avagy nem tudom, hová és mennyit juttatok ki
b) Műtrágyaszórás = idén is bosszankodom az összeállt műtrágya szétverésén és az okozott munkaszervezési- és időveszteségen
c) Műtrágyaszórás = kiváló szórásképpel és hatékonyan dolgozom a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás jegyében, mert YaraMila-t használok

A tápanyag-utánpótlási formák közül az alaptrágyázás bír legnagyobb hatással a termésünk mennyiségére és minőségére, a későbbiekben ezt már nem tudjuk pótolni, vagy mással helyettesíteni. Alaptrágyázásra, őszi kalászosaink esetében is a Yara NPK termékeit, a YaraMilaTM termékcsaládot javasoljuk. A melegen granulált, mezo-, és mikroelemtartalmú komplex termékeink kielégítik valamennyi termesztett kultúránk talajvizsgálatainkhoz igazodó, kiegyensúlyozott tápanyag-ellátását. A magas hatóanyag-tartalom mellett, a kiváló fizikai tulajdonságok segítik a pontos és egyenletes kijuttatást.

A YaraMilaTM 16-27-7 (5% SO3, 0,1% Zn) a YaraMilaTM 8-24-24 mellett a legnépszerűbb YaraMilaTM műtrágya. A legmagasabb nemzetközi normák szerint, szigorú minőségellenőrzés mellett állítják elő a Yara finnországi, 1969 óta üzemelő, éves szinten – csak NPK műtrágya tekintetében – 500 000 tonna kapacitású Siilinjärvi-i gyárában. Kén, cink és magas foszfor tartalma miatt klasszikus kalászos-starter műtrágyának számít. Elsősorban azon területekre javasoljuk, melyek káliumban jól, foszforral viszont kevésbé jól ellátottak. A kiváló fizikai tulajdonságok: a magas, 1-1,28 kg/dm3 fajsúly, a granulátumok mérete (átlagos átmérő 3,2 mm, megengedett eltérés: +/- 0,8 mm) formája, 6-8 kg/perc közötti folyási sebessége, 50 N keménysége, kopásállósága és 0,05% alatti portartalma mind-mind hozzájárulnak az egyenletes és pontos szórásképhez. Akár 36 m munkaszélességű műtrágyaszóróval teljes felületen, akár vetőgéppel egy menetben egyenletesen, boltozódás, eltömődés nélkül kijuttatható őszi kalászosaink alá. 500 kg-os BB kiszerelésű, (teljes felületen) ajánlott dózisa: 250-300 kg/ha.

Fontos kiemelnünk a YaraMilaTM 16-27-7 műtrágya foszforminőségét is: a termékek foszfortartalma 85-90%-a vízoldható (könnyen és gyorsan felvehető), a fennmaradó 10-15% rész pedig citrátoldható (folyamatos foszforutánpótlást biztosít), vagyis a teljes foszfortartalom hasznosul növényeink számára. A gyökérzónába juttatott jó minőségű, friss foszfor elengedhetetlen az erőteljes gyökérzet kifejlődéséhez, ezzel biztosítva azt, hogy kellő kondícióban induljanak kalászosaink az idei télnek.

A foszfor nem mobilis a talajban, s még elegendő foszformennyiség esetén is relatív foszforhiány következhet be az alacsony talajhőmérséklet miatt. Amennyiben a növény nem fér hozzá a szükséges foszformennyiséghez, visszafogott gyökérfejlődés figyelhető meg. A talajjal szemben viszont igen mobilis a foszfor a növényen belül, emiatt a hiánytünetek először az idősebb leveleken jelentkeznek. A YaraMilaTM 16-27-7-ben a magas hatóanyag tartalom párosul a jó oldhatósággal, amely már minimális talajnedvesség mellett is azonnali tápanyagfelvételt biztosít növényeink számára.

Szabari Szabolcs
Yara Hungária Kft.
szaktanácsadó
+36 30 964 9513