fbpx

Innovációval válaszol a Syngenta a kihívásokra

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 február 24.

Több mint ezerötszáz gazdálkodónak mutatta be országszerte a Syngenta a 2017-es szántóföldi kínálatát. Idén bővül a vállalat piacvezető napraforgó-portfoliója, és új, stressztűrő kukorica hibridekkel jelentek meg. Ezeken kívül a résztvevők megismertek több mint ígéretes búzafajtákat és Hyvido® hibridárpát, valamint bemutatták számukra a Contivo szaktanácsadói program – precíziós gazdálkodást segítő – újdonságát.

Több mint ezerötszáz gazdálkodónak mutatta be országszerte a Syngenta a 2017-es szántóföldi kínálatát. Idén bővül a vállalat piacvezető napraforgó-portfoliója, és új, stressztűrő kukorica hibridekkel jelentek meg. Ezeken kívül a résztvevők megismertek több mint ígéretes búzafajtákat és Hyvido® hibridárpát, valamint bemutatták számukra a Contivo™ szaktanácsadói program – precíziós gazdálkodást segítő – újdonságát.

A tavalyi rekord napraforgó-termesztésben a piacvezető kínálattal bíró Syngenta döntően járult hozzá a magyar gazdák sikeréhez, akik a termőterület több mint felén, 330 ezer hektáron Syngenta hibrideket vetettek. A Syngenta idén megújította az átlagon felüli termésbiztonságú, magas termésátlagú, innovatív napraforgó-portfólióját: minden szegmensben kiemelkedő alternatívát, összesen 13 hibridet kínál. Ezek mellé a talajfertőtlenítőn, gyom- és rovarirtókon, gombaölő szereken keresztül a deszikkálóig komplex megoldások érhetőek el. Kiemelkedő érdeklődés kíséri a NK Neoma-t, amely Magyarország piacvezető hibridje, és optimális körülmények között rekordtermésre képes, szélsőséges viszonyok mellett is a körülményektől függő maximumot nyújtja. Sláger lesz a korai fejlődési erejű, aszályos évben is versenyképes SY Bacardi CLP, az eddigi legerősebb imidazolinon herbicid-toleranciával bíró hibrid.

A Syngenta új kukoricagenerációját öt szemes – SY Batanga, SY Photon, SY Dartona, SY Zephir, SY Senko –, és két rekordtermésre képes siló hibrid, a SY Sincero és SY Zoan képviseli 2017-től. A kezdetektől zavartalan fejlődést segíti a Force 1,5 G: az elsőszámú megoldás a kukoricabogár-lárva ellen – alkalmazásával átlagban 1,6 t/ha kukoricatermés menthető meg. A 2 hatóanyagú Ampligo a lepkekártevők valamennyi fejlődési alakja ellen védelmet biztosít.

A kukorica szegmensében ettől az évtől elérhető új, 4 hatóanyagú, széles spektrumú gombaölő csávázószer, a Maxim Quattro: a vetés után védi a csíranövényt , és hosszú hatástartamával a fiatal növényt is. Az időben végzett gyomirtásban a 3 hatóanyagú Lumax a változó gyomflóra mellett is eredményes a gyomok ellen, megakadályozza a káros gyomszelekció kialakulását. A Calaris Pro a forgalomban lévő gyomirtó szerek közül az egyik leggyorsabb és leglátványosabb hatású, akár tűzoltásszerű beavatkozásra is lehetőséget biztosít. A Pronik Plus a kukorica legfontosabb gyomnövényei ellen teljes spektrummal rendelkezik. A Quilt Xcel élettani hatásával takarmány- és csemegekukorica termesztésben, vetőmag-előállításban nagymértékben képes tompítani a stressz okozta negatív hatásokat.

Európában és hazánkban is egyre nagyobb az igény bőtermő, malmi minőséget adó búzafajtákra, amelyek jobban tolerálják az időjárás negatív hatásait. Fontos a megfelelő fajta kiválasztása, a harmonikus tápanyag-visszapótlás és a gyom- és kórokozómentes állomány. Az intenzív kalászosgabona-termesztés kihagyhatatlan eleme a regulátor használata, amely csökkenti a megdőlés okozta termésveszteséget. A Moddus Evo alacsonyabbá teszi a növényállományt, és pozitívan hat a gyökérrendszerre is.

2016 őszétől a termelők már megvásárolhatják a Falado-t, amely a Syngenta búzavetőmag-portfólió legújabb tagja. A Syngenta legújabb nemesítésű malmi minőségű fajtája a kínálatban a legnagyobb terméspotenciállal és rendkívüli stabilitással rendelkezik. Az CCB Ingenio az átlagos körülmények között gazdálkodóknak érdemes megvásárolni, az Illico pedig kiváló környezeti-stressz toleranciával rendelkező tarbúza fajta.

Magyarországon 2015-től érhető el a kalászosvetőmag-piacon világelső Syngenta hibridárpa programja, a Hyvido®. A Hyvidoval a technológiai ajánlások betartásával átlagosan 2 tonnával, de volt, ahol 3 tonnával magasabb eredményt értek el a termelők.

Az idei évtől újabb fontos állomással bővül a Syngenta által 3 évvel ezelőtt elindított Contivo szaktanácsadói program. A partnerek számára elérhető üzemi működést segítő – ügyviteli, finanszírozási, biztosítási, tőzsdei, pályázati, farmmenedzsment – modulok mellé 2017-től a precíziós gazdálkodást segítő szolgáltatást építettek a kínálatba. A szaktanácsadó hálózathoz ma már több mint 150 gazdálkodó csatlakozott, akik magas termésszint mellett optimális költségekkel termeltek.

Összeállította: Kalmár Nárcisz