fbpx

Jolly Joker

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 április 13.

A februári tavasz elmúltával a márciusi viharos széllel jött tél egy kicsit rosszul esett, nemcsak nekünk, hanem a növényeknek is. Reméljük, hogy húsvétra beindul a felmelegedés, és locsolás után el tud indulni a tavaszi vetés is!

Amennyiben túl leszünk a tavaszi szezonon, elgondolkozhatunk azon is, hogy mivel fogunk tarlót hántani? A leggyakrabban a rövidtárcsákat használják a tarlóhántásra, valamint kultivátorokat; a Horsch háza tájáról ilyen például a Terrano és a Cruiser.

 

Horsch

Nagy teljesítményű tarlóhántás

 

Miért is végzünk tarlóhántást? Miért mozgatunk meg több tonna földet?

A tarlóhántás egyik lényege, hogy megszüntetjük a kapillaritást, a földből a nedvesség kipárolgását. Ezenfelül elkezdjük a szármaradványokat bekeverni a talajba, amivel elkezdődik a lebomlás. A szalma lebomlása kétféleképpen történhet: baktériumok vagy gombák segítségével, amiből a bakteriális mód lenne a kedvezőbb. A talajban megtalálhatók a szükséges baktériumok a lebomláshoz, csakhogy az intenzív forgatásos talajművelés következtében, és az utóbbi időben arról hallani, hogy a Camtrail is hozzájárul, ez a populáció lecsökkent. Ezért nem butaság, hogy plusz baktériumot juttatunk ki a tarlóhántással, csak arra kell odafigyelni, hogy ezt ne (klóros) csapvízzel végezzük.

 

Horsch

Tökéletes, egyenletes talajfelszín, így a következő munka is pontosabb

 

Mit tud a Joker?

A tarlóhántást elméletileg a Joker tárcsával már 5 cm sekélyen el tudjuk végezni úgy, hogy teljes átfedéssel dolgozzon. Nagyon sokszor azonban mégis 8-10 cm mélyen járatjuk a tárcsát. Miért? Van, aki azért, mert már az első menetben nagyobb mennyiségű szalmát be szeretne keverni a talajba. A nagyon összejárt, keresztül-kasul csapásolt földeken szeretnénk minél jobban eltüntetni ezeket a nyomokat, amit úgysem tudunk, mert ezt csakis mélyműveléssel, szántóföldi kultivátorral lehet.

 

Horsch

A késhenger, repcében, napraforgóban, takarónövényben használható

 

A Joker tárcsának egyik előnye, hogy nem ugrál a földön. Az egyenletes talajfelszín a közeljövőben még jobban felértékelődik. Amennyiben a második munkamenetben mechanikusan sekélyen végeznénk a tarlóápolást, pl. egy Finerrel, úgy fontos a minél egyenletesebb talajfelszín. A Jokerrel azonban el lehet végezni az ultrasekély tarlóhántást is. A repcében a 2-3 cm mély, teljes munkaszélességű tarlóhántás majdnem kötelező! A kihullott magokat sekélyre bekeverve biztosítjuk, hogy azok kikelnek, és egy esetleges szűkebb vetésforgónál, két év múlva, nem fog több kelni, mint amennyit vetettünk; ez azért fontos, mert nagyon kevés lehetőség áll a rendelkezésünkre az árvakelés a fővetésből való eltávolítására. A mellső késhengert általában a magas tarlóval vágott növények tarlóhántására használják, valamint a nagyon rögös kiszáradt őszi szántásokból elég jó minőségű magágyat lehet ősszel búza alá készíteni.

 

Horsch

Kétsoros kúpgörgős tárcsacsapágy

 

A rövidtárcsáknál kérdés a csapágy stabilitása és élettartama. A Horsch „saját kézbe vette” a csapágyak összeszerelését, mert így tudja biztosítani az elvárt minőséget, például a csapágyak tömítésénél. Nagyra méretezett, kétsoros, kúpgörgős csapágyak biztosítják a hosszú élettartamot és a karbantartásmentes működést.

 

Horsch

Nagy mennyiségű takarónövény bedolgozása egy menetben

 

A Joker egy aduász a termelő kezében!

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302