Tavaly is növekedett az agrárium kibocsátása

A nemzetgazdaság 2018. évi 5,6 milliárd eurós külkereskedelmi többletéhez az agrárgazdaság 2,9 milliárd euróval járult hozzá, ha az exportált élelmiszert és mezőgazdasági termékeket egyaránt számba vesszük, mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára az Agrárium 2019 konferencián.

A szaktárca államtitkára az agrárszakma immáron hetedik alkalommal megrendezett eseményén kiemelte, hogy 2018-ban a mezőgazdaság ismét tovább tudott növekedni, kibocsátása 3,6 százalékkal emelkedett. A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé pedig 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A kedvező gazdaságpolitikai és piaci körülmények között a mezőgazdasági beruházások 8,3 százalékkal nőttek a tavalyi évben, s a gazdálkodók közel 350 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre.

Az idei évben 98,4 milliárd forint áll rendelkezésre a tisztán nemzeti forrásból finanszírozott agrártámogatásokra. Ez a  keretösszeg azt is lehetővé teszi a szaktárca számára, hogy a már meglévő támogatási konstrukciókat fenntartsa, s a jövőben új programokat indítson. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a közvetlen támogatások végfizetésére, valamint a határozatok kipostázására áprilisban kerül sor.

Kis Miklós, az AM vidékfejlesztésért felelős államtitkára a konferencia kerekasztal-beszélgetésén a Vidékfejlesztési Program végrehajtása kapcsán elmondta, hogy már közel 620 milliárd forint megítélt támogatás szolgálja az agrárberuházások megvalósulását, amik kivitelezése zömmel az idei év végéig befejeződik. Ehhez a szaktárca és a kifizető ügynökség a lehetőségeihez és a jogszabályi feltételekhez mérten minden segítséget megad a nyertes gazdálkodók számára, olvasható az AM Sajtóiroda hírében.

Tartalom közti banner a cikk végére
no