fbpx

Kalászos gabonák tavaszi gyomirtása

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 február 18.

Hatékony munka jó társaságban

A mai modern, nagy termőképességű kalászos gabona fajták és hibridek genetikai potenciáljának kiaknázásához még nagyobb odafigyelést igényel a gyomnövények által okozott károk csökkentése. Ennek előfeltétele a táblák kora tavaszi gyomfelvételezése. A mostani enyhe télben a gyomok is korábban jelentkeznek, egyszerre lehetnek jelen a hagyományosan ősszel csírázó tyúkhúr, az ebszékfű-fajok, ragadós galaj, pipacs, nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, valamint a melegkedvelő parlagfű, hélazab, vadrepce. A megfelelő gyomirtó szert ez alapján kell választanunk, amihez a Corteva Agriscience™ kibővült herbicid-palettával járul hozzá.

 

„FRISS ERŐK”

Quelex™

A Quelex™ új, kora tavasztól már kijuttatható, gyorshatású kalászos gyomirtó szer. Kiemelkedő hatékonyságú székfű-félék, pásztortáska, galaj, tyúkhúr és árvacsalán fajok ellen, alacsony hatóanyag tartalom mellett (mindössze 5 g Arylex™ és 5 g floraszulám hektáronként). Használata nem jár utóvetemény korlátozással és a két eltérő csoportba tartozó hatóanyaga révén a gyom-növényekben a rezisztencia kialakulásának alacsony a kockázata.

Őszi búzában, őszi árpában, tritikáléban, rozsban, tavaszi búzában és tavaszi árpában 50 g/ha dózisban posztemergensen kell kijuttatni a készítményt a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a két nóduszos állapotáig.

 

Rexade™

Új, gyors hatású kalászos gyomirtó szer Arylex™ hatóanyaggal, az egyik legszélesebb spektrummal rendelkezik az egyszikűek ellen. A Genius™-ból megismert piroxszulamnak köszönhetően kiváló hatékonyságú a parlagi ecsetpázsit, rozsnok-fajok, hélazab és a nagy széltippan ellen. Használata nem jár utóvetemény korlátozással.

Őszi búzában, tritikáléban és rozsban 50 g/ha, tavaszi búzában 40 g/ha dózisban kell kijuttatni a készítményt a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a két nóduszos állapotáig. A parlagi ecsetpázsit és a rozsnok fajok ellen korán, bokrosodásuk végéig alkalmazzuk. Tarack-búza és egércsenkesz ellen a készítmény a gyomnövény továbbfejlődését akadályozza.

A megfelelő hatékonyság érdekében a készítményhez minden esetben Vivolt® tapadásfokozó hozzáadása szükséges.

 

Corteva növényvédő szerei

 

„RUTINOS VERSENYZŐK”

Erős mezei acat fertőzés, ragadós galaj, herbicid-toleráns napraforgó, szarkaláb fajok, árvácska fajok, imidazolinon-toleráns repce árvakelés és parlagfű ellen továbbra is használja a Mustang Forte™-t!

A Colombus™ EC a gabona bokrosodásának kezdetétől a zászlós levél megjelenéséig kijuttatható, a fejlettebb, nehezen irtható gyomnövényekkel is elbánik. Ható-anyagai szelektívek a kultúrnövényre, nincs vetésváltás-korlátozás.

Genius™ WG: a tavaszi gyomirtás zsenije. Kiváló egyszikű irtó hatékonyság és széles kétszikű spektrum jellemzi. Őszi búza, tritikále, rozs kultúrákban használható a bokrosodás kezdetétől két nóduszos állapotig.

 

HATÉKONY, INNOVATÍV FORMULÁCIÓK

A két új, tavaszi gyomirtószerünk a Quelex™ és Rexade™ a Corteva legkorszerűbb granulátum gyártási eljárá-sával készül. Az úgynevezett GoDRI™ (ejtsd: „gódráj”) formulációnak köszönhetően gyorsan diszpergálódnak még hideg (5 °C alatti) vízben is. Kijuttatás közben nincs ülepedés és nem dugulnak el a szórófejek, így egyenletesebb permetlé fedettséget érhetünk el. A magasabb hatóanyag-koncentrációt lehetővé tevő formuláció alacsonyabb kijuttatási dózist, ezáltal alacsonyabb terhelést jelent a környezet számára. A GoDRI™ formulációval készült Quelex™ és Rexade™ gyors hatásúak, ki-juttatás után fél órával esőállók és még hűvös, száraz időben is megbízható gyomirtó hatékonyságot biztosítanak.

A Corteva Agriscience™ korszerű és hatékony gyomirtó szerei megbízható megoldást nyújtanak a kalászos gabonafélék minden jelentős gyomproblémájára. Kibővült ajánlatunkban megtalálhatók az évek óta jól be-vált termékeink, valamint a legújabb készítményeink is. A különböző hatásmódnak és hatásspektrumnak köszönhetően bármely kalászos gyomirtási technológiába jól beilleszthetők.

 

Válasszon (gabonája) kedvére!

 

Dr. Lukács Domonkos
Herbicid-termékmenedzser
Corteva Agriscience