fbpx

Tavaszi vetés előtt adjunk Prohumin huminsavat a földjeinknek!

Írta: - 2017 február 14.

Magas huminsav-koncentrációjú talaj magas gazdasági haszonnal párosul

Folyamatosan nő a Prohumint használó gazdaságok száma, és már nemcsak hazánkban, hanem külföldön is. Ennek fő oka, hogy a gazdák nagyobb haszonról, tervezhetőbb gazdaságokról, szélsőségtűrőbb növényekről számolnak be. A Prohumin vetés előtti alkalmazásáról kérdeztük Szarvas Józsefet a Prolansys Kft.-től.

Milyen gazdasági haszonnal számolhatunk, ha a Prohumint vetések előtt a talajba juttatjuk?

Vetés előtt Prohumint a földjeinkbe juttatni olyan, mintha szerves trágyáznánk. Fontos, hogy azonnali hatásokat érünk el! A szerves trágya évek alatt mineralizálódik, ezzel szemben a Prohumin huminsavai azonnal kifejtik a hatásukat. Gyorsabban csíráznak a magok, erőteljesen és egységesen kelő növényeket kapunk akkor is, ha a talaj tápanyag-készlete eltérő. Stressztűrőbb növényeink lesznek, hiszen a magasabb huminsav-tartalmú talajban a tápanyagok hozzáférhetősége megnő. A huminsavak ugyanis alapvető fontosságúak a tápanyagok szállításában. A Prohuminnal növeljük nemcsak a növények tápanyagfelvételét, hanem a talajból felvehető tápanyagok hozzáférhetőségét is. Mikor lenne ez fontosabb, mint az elmúlt éveinkben egyre nyomasztóbban ránk nehezedő szélsőséges időjárási körülmények között? Mindezek a hatások pedig a terméseredményeken kívül a költségeinket is meghatározzák.

Minek köszönheti a Prohumin a hatékonyságát?

A huminsavak a humusz legfontosabb alkotóelemei. Sok idő, amire a szerves anyagok teljesen lebomlanak és huminsavak jönnek létre. Már a tudomány számára is bizonyossá vált, hogy a humusz jótékony tulajdonságainak döntő része a huminsavaknak köszönhető. A növénytermesztés számára ez kiemelkedő jelentőségű. Azt tudtuk, hogy a földjeink humuszkészlete mindenre hatással van. Sajnos a földjeink humusztartalma folyamatosan csökken. Magas humusztartalmú földekben sokkal könnyebb és olcsóbb gazdálkodni, ráadásul magasabb hozamokat érhetünk el. A huminsavak hatása többrétű. Egyrészt a növényi tápanyag-ellátásban a legfontosabb vivőanyagok, vagyis a tápanyagok huminsavakkal együtt jutnak be a növényekbe. A humusz csökkenésével ezért romlik a földek tápanyag-szolgáltató képessége, ezt látjuk és tapasztaljuk. A huminsavak azonban megakadályozzák a tápanyagok kimosódását a talajból. Pufferként viselkednek, ami azt jelenti, hogy karbantartják és ideálisan állítják be a földek pH-ját. Megakadályozzák a nehézfémek felvételét melyek savas közegben oldódnak. Sok betegség oka a túlzott nehézfém-felvétel. Közvetlen tápanyag-forrásként – mivel a Prohumin 70 féle ásványi anyagot tartalmaz – pótol olyan elemeket is, amelyek pótlásáról nem is gondoskodunk. A Prohumin hatékonysága is ettől magas, mert olyan magas tisztaságú huminsav-koncentrátum, amely a Földön előforduló természetes humuszlerakódásokból származik. Kijuttatása végtelenül egyszerű, így használata nem jár technológiai ráfordítással.

A tapasztalatok szerint a műtrágyák a Prohuminnal együtt nagyobb mértékben táródnak fel. Mondana erről néhány szót?

Az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen igazolták, hogy a Prohuminnal kezelt talajokban a műtrágyák feltáródása javult. Ennek alapvető oka, hogy a huminsavak vivőanyagként hozzájárulnak ahhoz, hogy a tápanyagok ne „csak ott legyenek”, hanem be is kerüljenek a növényekbe. A kukoricák szárazság- és aszálytűrése nagymértékben javult, és azt is büszkén elmondhatom, hogy az ország egyik legnagyobb növénytermesztő gazdaságában tavaly kukoricáknál végzett toxinmérési eredmények alapján a kukoricák toxinmentesek voltak. A kukorica kevésbé aszálytűrő, a Prohuminnal fejlődésük egyenletes és betegségekkel szemben ellenálló volt. Ez jellemző volt a napraforgók és a tavaszi gabonafélék esetében is. Kimondhatjuk, hogy a Prohumin használatával a műtrágyák feltáródása javul, mellyel csökkentjük a terméskiesés kockázatát.

Bármilyen körülmények között alkalmazható?

Igen. Az alkalmazhatóságát és a hatékonyságát nem befolyásolják külső körülmények, időjárási tényezők és a változó természeti körülmények. Azért fontos ezt kiemelni, mert sok esetben olyan anyagokat használnak a gazdaságok, amelyeknek ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, megfelelő körülmények együttes meglétére van szükségük. Amikor az alapfeltételeken javítunk, akkor hozzájárulunk minden más alkalmazott tápanyag nagyobb feltáródásához is. A Prohumin tápanyag-megtartó képességére a legjobb példa, hogy még a homokos talajokban is megakadályozza a kimosódást, ami lehetővé teszi az ilyen nehéz körülmények közötti hatékony gazdálkodást. Hektáronként egy-másfél mázsa nitrogénműtrágya áráért, azt hiszem, nem lehet kérdés, hogy kell-e alkalmaznunk…!

Prolansys Kft.
www.prolansys.hu